Sört főzni nem is olyan nehéz

Beszélgetés a házi sörfőzésről

LIDL / Silvercrest lekvárfőző a célpontban. Eszközök és átalakítások a gondmentes sörfőzéshez.

2017. június 12. Viccctor

Egy újabb Ausztrál sörfőzési módszerrel ismerkedhetünk meg. Mivel ilyen eszközöm nincs, ezért egy vendégszerző tollából olvashatjátok a nagyon részletes beszámolót. Az ausztrálok mindent kioptimalizáltak időre és energia befektetésre. Tőlük jön a BIAB, azaz zsákkal főzés a No chill módszer. Valamint az általuk használt befőző automatához hasonló szközt csak "urn" azaz urnaként szokták csak emlegetni. Ausztráliában szinte mindenki ilyet használ. Még én is kedvet kaptam hozzá a leírástól, de nekem már más megoldásaim vannak.

Akkor átadom a szót Viktornak.

Az előzetes tisztázás végett, az itt leírt dolgok BIAB módszerrel történő főzés esetén érvényesek. Illetve a lentebb leírt átalakítások egy része azonnali garancia vesztéssel jár és a szerző nem vállal felelősséget az ebből fakadó károkért.

A poszt és az átalakítások nem jöhettek volna létre a rengeteg ötletelés és beszélgetés nélkül, amit az Első Magyar Házi Sörfőző Egyesület facebook csoport tagjaival folytattam, illetve Világos Vencel sörfőző barátommal a legtöbb dolgot közösen tapasztaltuk vagy találtuk ki.

Ime egy fotó konkrét lekvárfőzőről amiről a poszt szól:

silvercrest_lcd_kijelzos_befozoautomata.jpg

A kiszemelt lekvárfőzőnk nagyjából évente egyszer, esetleg kétszer nagyon jutányos áron kapható a LIDL áruházlánc üzleteiben, általában 18-19000 Ft környéki áron. Egy elektromos (1800W), maximum 27 Literes (25L a max jelzés) rejtett fűtőszálas, zománcozott eszközről beszélünk amelynek a hőmérséklet és időzítés beállításai két potméterrel és kapcsolóval szabályozhatóak és amint a képen is látszik mindez digitálisan vezérelhető és egy jól olvasható LCD képernyőn áttekinthető.
Elméletben az eszköz képes 100 fokra melegíteni tehát alapvetően azt mondhatnánk, hogy ez így máris szuper, és irány a főzés, a cefrézéstől a forralásig mindent el tudunk intézni benne, ami tulajdonképpen igaz is, ámde ennyi pénzért a kis lekvárosunk itt-ott bizony átalakításra szorul hogy minden klappoljon.  A következőkben a főbb pontokat fogjuk tárgyalni amelyek a gondmentes és sikeres sörfőzéshez erősen javasoltak. 

1. Keringetés, szivattyú

 A lekvárosunk sajnos nem olyan kifinomult eszköz mint amire szükségünk volna a hőeloszlás szempontjából, mivel nem duplafalú és csak az alján található egy mezei kis hőmérséklet gomba. Ez a megoldás víz vagy egyéb nem sűrű folyadék esetén közelítően jól működhet, de nem akkor, amikor benne van 5-6 kg maláta is egy zsákban.
Ha nem használsz szivattyút, akkor akár 20-30 fok különbség is kialakulhat a cefre alja és teteje között.
Két megoldás van, az egyik, hogy folyamatosan kevergeted a cefrézés ideje alatt az egészet (csinálja akinek két anyja van), vagy pedig vásárolsz egy szivattyút amit ráhúzol a csapra és szépen folyamatosan keringeted a folyadékot. Ezzel a megoldással szinte homogén lesz a cefre hőmérséklete, és amíg zajlik a cefrézés tulajdonképpen semmi dolgod nincs vele a megfelelő hőmérséklet és időzítés beállításokon kívül.

A szivattyú - ami többünknek bevált - az aliexpressen 18-22$  között könnyedén megrendelhető, és a leírás szerint bírja a 100 fokot.  12 Voltos legyen és olyat válassz amihez adják a rávaló csőcsatlakozásokat is.

A tápegység nem jár hozzá, de azt számtalan helyen 1-2 ezer Ft-ért lehet vásárolni nálunk is. 12V-os legalább 2A –es tápegységet vegyél. Szépen levágod a tápegységről a csatlakozóját és összekötöd a szivattyú vezetékeivel. Érdemes esetleg egy kapcsolót is beiktatni, hogy ne a konnektorból kelljen ki-be húzogatni, de ez opcionális.

A visszavezetéshez teljesen nyugodtan fúrd ki a lekváros tetejét olyan átmérővel, amibe kicsit beleszorul a visszavezetett cső. Így biztosan nem fogod az erkélyt vagy a szobát beteríteni a végtelenül ragadós cukros cefréddel.  Hátránya nincs, a cefrézéskor úgy is benne van a szivattyú csöve, forraláskor meg úgysem hagyhatod végig rajta a tetejét mivel akkor kifutna, szóval teljesen mindegy hogy van rajta egy kis furat.

Hozzávaló szilikon csöveket (nem PVC), a Bondex KFT-nél tudsz beszerezni (legalábbis Budapesten) a VII. Murányi utca 48 –ban.

http://bondex.hu

Klikk ide egy éppen aktuálisan az aliexpressen eladó szivattyúhoz példaként. 

Így néz ki az eszköz akcióban: 

szivattyu.jpg

2. Szűrőlemez és az IKEA fedő házassága

A lekvárosunk alján ugyan található egy rács, de sajnos ez a rács nem elég magas, így a zsák a rácsok között akár le is érhet az aljára, oda is éghet, a hőmérséklet gombát is becsaphatja kicsit. illetve a szivattyúnk beszívhatja a zsákot a csapon keresztül.

A cél az volna, hogy legyen egy olyan szűrőlemez szerűség ami elég magas, a csap nyílása fölött tartja a zsákot de mégis átfolyik rajta a folyadék. Így biztos nem ég oda, és lesz alul kb. 2-3 liternyi „puffer” folyadékod ami tényleg csak folyadék és ebből lelkesen dolgozhat akadály nélkül a szivattyú és a hőmérséklet gomba is helyesebben tud működni.

Az első amit be kell szerezned az a 30 Literes általános sörfőző vödörhöz kapható szűrőlemez a 3 kis lábával. Ez az olasznál beszerezhető a következő linken:

http://olaszsped.com/index.php?main_page=product_info&cPath=2_26&products_id=661

De sajnos ez még nem teljes megoldás, mert a szűrőlemez átmérője egy kicsit kisebb mint a lekvárosunké marad kb 2-3 centi körbe ha csak a lemezt teszed bele.

Ezért kell elballagni az IKEA-ba és megvenni egy STABIL nevezetű lábasfedőt aminek üveg a közepe, viszont rozsdamentes acél a karimája és pont ez kell nekünk.

http://www.ikea.com/hu/hu/catalog/products/60131531/

Innentől kezdve csak annyi a dolgod, hogy házasítsd őket össze, magyarán ki kell törni a fedőből az üveget (nem egyszerű),  majd egymásra helyezed a szűrőlemezzel őket, használhatod a szűrőlemez eredeti furatait, bejelölöd a már üvegetelnített fedő karimán, kifúrod és összecsavarozod a kettőt. Az eredeti csavarokat érdemes kicsit hosszabbra cserélni hogy stabilabban álljon az egész.

Illetve én a szűrőlemez lábaiból 1-1 cm-t lefűrészeltem, mivel túl magas volt, nincs szükség akkora holt térre alul, de ha 1 centivel rövidebb akkor tökéletes lesz, épp a csap fölött tartja.

A szűrőlemez önmagában:

szurolemez.jpg

A STABIL IKEA fedő:

stabil.jpg

Eljegyzés:

eljegyzes.jpg

Házasság:

hazassag.jpg

 

**** Frissítés 2017.09.20 *****

Felmerült egy olyan probléma, hogy bizony a lekváros aljáról egyre több, és egyre nagyobb zománc darabok válnak le, ahogyan ezt a cikk végén meg is említem mint problémát.
Feltűnt, hogy a zománc lepattogzások körben ugyanazon a sugáron történnek ahol a szűrőlemez lábai állnak. A Zománc ugye egy nagyon kemény és rideg anyag ami nem tűr semmilyen alakváltozást mert azonnal reped vagy  elpattan. Valószínüleg az történik, hogy a szűrőlemezhez adott kicsi átmérőjü lábacskák túl kis ponton nyomják meg a lekváros alját amitől az egy picit behorpad, megnyomódik és a zománc ezt nem tolerálja és lepattan. Nincs mese amikor 5-6 kiló maláta ott van benne megszívja magát vízzel az kb. 11-13 kg. és amikor az elsődleges színsörlét kiszivattyúzod egy vödörbe akkor ez a teljes súly nyomja az alját és idővel elkezd lepattogni a zománc, de hallotam már pattogást sima cefrézés közben is amikor tele volt folyadékkal, már tudom milyen a hangja sajnos.

Szóval erre ki kellett találni valamit, ki kellett cserélni a lábakat valami olyanra ami jobban eloszlatja a súlyt. 
Elkezdtünk többen ötletelni az Első Magyar Házisörfőző Egyesület  facebook csoportban, hogy mi volna a jó megoldás. Fémből lehetne esztergáltatni valami vastagabb lábat de nem volnánk beljebb mert a Zománcot a fém felsérti, keresgettünk bútorlábakat, találtunk is jókat de lehetetlen volt kideríteni, hogy milyen műanyagból készültek így ezt nem kockáztatja az ember, mivel 60-80 fok környékén sok műanyag már megolvad vagy elkezd deformálódni. És ekkor jött az egyik csoporttárstól az ötlet, konkrétan Téglás Zsi Dávidtól, hogy használjunk PTFE rudat, azaz köznevén Teflon rudat.  A PTFE egy olyan műanyag amit kifejezetten élelmiszer iparban is használnak, kemény és hőálló, és különböző átmérőkben lehet kapni. Kiváló volt az ötlet, nem is bírtam ki és azonnal elugrottam egy boltba ahol lehet kis tételben is vásárolni akár 100mm -t is. Sajnos itt meg kell említenem, hogy ez nem egy olcsó megoldás mert a 30mm átmérőjü rúdnak métere 24.954 Ft + Áfa  tehát 100mm 2495 Ft. + Áfa Nekem 37mm -esekre voltak vágva a lábak így vettem 150mm -t hogy legyen egy próbadarab is.  

Így nézett ki a levágott 150mm -es rúd: 

150mmrud.jpg

 

Ezt 37mm -es darabokra vágtam egy fémfűrésszel és előfúrtam a csavarnak középen egy 3mm -es fúróval: 

kifurva.jpg

 

Majd simán belehajtottam egy M5-ös rozsdamentes lemezcsavart és összehuzattam az egészet pont ugyanúgy mint az eredeti lábakkal.

fentalabak.jpg

 

Az anyag maga nagyon jól megmunkálható, jól fűrészelhető, a csavart akkus csavarhúzóval nagyon masszívan meg tudtam húzni, állati stabil lett, de vigyázzatok csiszolópapírt ne használjatok egyengetésre vagy sorjázásra mert a csiszolópapír anyaga rátapad a rúd anyagára, amit nem szeretnénk a sörünkben viszontlátni inkább valami finom reszelővel vagy sniccerrel távolítsátok el a sorját.

Remélhetőleg ezzel a kis változtatással hosszabb életű lesz a lekvárosunk zománcrétege :)

A Rudat az alábbi helyen szereztem be: 

http://www.kolofol.hu/

 **** Frissítés vége ****

3.Forraljunk

Sajnos a lekvárosunk alapvetően éppen nem tud forralni, illetve eléri a 100 fokot, de ott kikapcsol visszaejti úgy 96-97 –ig amikor újra bekapcsol, sajnos ez nekünk nem elegendő, meg kell oldani valahogy, hogy ne kapcsoljon ki.

A lényeg a következő:

A lekváros alján található hőgomba egy PTC/NTC ellenállás tulajdonképpen, azaz hőmérséklet változás hatására változtatja az ellenállását. Az aktuális ellenállás értékből következtet a lekváros elektronikája a hőmérsékletre előre beállított értékek alapján, ha X az elleneállás akkor Y a hőmérréklet.  Nekünk annyi a dolgunk, hogy be kell építeni egy kapcsolót a lekváros oldalába, amit ha átkapcsolsz akkor nem a hőgombán keresztül folyik az áramkör hanem eltérítjük, hogy egy általunk beépített fix értékű ellenálláson menjen keresztül. Azaz hazudunk egy ellenállás értéket az elektronikának, amitől az elektronika azt fogja hinni hogy állandóan ugyanannyi a hőmérséklet. A fenti linken lévő leírásban használt ellenállás értékkel (100kOhm) a lekváros folyamatosan azt fogja hinni hogy 95 fokos a hőmérséklet, és mivel mi 100 Celsiust adtunk meg célnak, így sosem áll le a fűtéssel.  Ezzel a megoldással stabilan 101-102 fokot tud tartani a lekváros még levett fedőnél is.

Azért kell kapcsolhatóvá tenni ezt mivel a cefrézés alatt szükséged van a pontos hőmérséklet mérésre, de a forralásnál meg ezt ki kell iktatni. Én általában forraláskor hagyom 96-97 fokig, hogy rendesen mérjen és ekkor kapcsolom csak át, ekkor a kijelző is folyamatosan 95 –öt mutat és sosem fogja elérni a beállított 100 fokot.

A fedőt ne felejtsétek levenni, amikor közelít a 100 fokhoz vagy legalább félig rakjátok csak rá mert különben kifut (tapasztalat…)

Itt egy bekötési rajz segítség gyanánt: 

lidl_bekotes.jpg

 

**** Frissítés 2018.06.25 *****

Az újabban (2017 közepétől kb.) vásárolt lekvárosoknál többen jelezték, hogy a fentebb leírt átalakítás ellenére leáll a forralás 100 foknál, ráadásul viszonylag véletlenszerű módon van amikor 5 perc után van amikor 40 perc után, minden követhető minta nélkül. Többen teszteltük, és úgy néz ki, hogy megtaláltuk a megoldást, eddig legalábbis mindenkinél megoldotta a gondot, konkrétan nálam is mivel tavaly vettem egy újat és nekem is jelentkezett a probléma.

A lekváros fazék alján van egy elég nagy műanyag ami odafogja a középen lévő hőgombánkat, de a két szélén még van két egyéb dolog is ezek a túlmelegedés érzékelők. Arra jutottunk, hogy várhatóan ezeket a túlmelegedés érzékelőket érzékenyebbre kalibrálhatták az utóbbi időben és ezért mi hiába hazudjuk be a lekváros elektronikájának, hogy mondjuk éppen 33 fok van, ezek a túlmelegedés érzékelők ezt felülbírálják és kikapcsolják a fűtést. 

Szóval ha ez a probléma előfordul akkor tulajdonképpen a fentebb már leírt "normál" átalakításon kívül még annyi dolgunk van, hogy a lentebbi képen nyilakkal jelölt érzékelőket kiszedjük ebből a műanyagból és néhány gyorskötözővel biztonságosan rögzítsük őket teljesen máshova a lekváros alsó műanyag részében olyan helyre ahol minél távolabb van a fazék résztől. Egyelőre ez a trükk mindenkinek bevált, nekem is, már 1 éve így főzök és nincs gond.

lekvarosaljanyilakkal.jpg

(A képért köszönet Kovács Máténak)

Az enyém konkrétan így néz ki mert nem tudtam visszarakni a műanyagot: 

img_20180625_214749.jpg

Viszont, fel kell hívnom a figyelmet, hogy ettől a pillanattól kezdve fokozottan oda kell figyelni arra, hogy véletlenül se fogyjon ki a folyadék a lekváros alján, soha ne maradjon száraz miközben be van kapcsolva, hiszen most már abszolút semmi nem véd minket attól, hogy a lekváros túlhevüljön és ne adj isten kigyulladjon. Az elrakott vezetékeket is mindenképpen szigeteljétek, még véletlenül se okozzon problémát, hogy valami nem kívánatos áramkörhöz hozzáér vagy netán megráz titeket. Szóval mint ahogyan a cikk elején is már jeleztem az itt javasoltakat mindenki a saját felelősségére fogadja meg vagy sem, és fokozottan figyeljen oda, hogy nehogy baj legyen. 

**** Frissítés vége ****

4.Csap csere

Alapvetően nincs nagy baj a csappal a lekvároson, teszi a dolgát, zár szépen, de mivel kúpos a vége, így igen nehézkes a szivattyút csatlakoztatni rá. 10mm –es szilikon csövet rá lehet ugyan húzni és az jól oda is tapad de elég macerás rátenni és nincs garancia, hogy nem csúszik le.

Sajnos erre nincs konkrét receptem, hogy milyen alkatrészekből rakd össze, én elmentem egy Praktikerbe és mindenfélét összevásároltam, majd otthon addig legóztam mire jól felfeküdt és tömített is.

Igen, az igazi az volna, hogy ha rozsdamentesből sikerülne összerakni az egész csapot, de sajnos azokon a helyeken ahol ilyesmiket árulnak (vizes boltok, barkácsboltok) többnyire rézből készített darabok vannak csak. Ha esetleg valaki felfedez egy jó kis boltot, ahol rozsdamentesből is sokféle idom rendelkezésre áll akkor az bátran kommentelje a posztot.

Az én kicserélt csapom:

csap.jpg

5. A Zsák

Az egész rendszer kulcsa a jó zsák, hogy a keringetés jó legyen, de a maláta bent maradjon a zsákban.

Ha az olasznál kapható zsákot használod annak sajnos az alján sokkal nagyobbak a lyukak és egy csomó maláta kiszökik, amit ugyan a szivattyúd visszatol a zsákba de nekem vagy fél kiló maláta volt a végén az alján.

A másik véglet amikor az aliexpressről rendeltem egy zsákot, az meg annyira sűrű szövésű volt, hogy 2 perc alatt eltömődött nem folyt ki belőle a folyadék, az egész folyadékot ki lehetett emelni a malátával együtt zsákban, végül ki kellett szurkálnom villával az alját, hogy ne menjen kárba a főzet. Kuka.

Több fórumon ajánlották egy amerikai srác által egyedileg készített zsákot, illetve ezen a blogon is már érintve volt a BIAB -os főzésnél ez a zsák. Én magam csupa jót olvastam róla, így úgy döntöttem, hogy én is megrendelem tőle, és meg kell, hogy mondjam tökéletes. A folyadék szépen átfolyik rajta,  viszont egy gramm maláta sem szökik ki belőle, nagyon strapabíró már 20 főzésen túl vagyok vele.

Nem olcsó, de minden forintot megért.

Nyilván ezt meg lehet oldani házilag is ha megtalálod a megfelelő finomságú anyagot ami bírja a hőmérsékletet és van valaki aki megvarrja neked, korrekten, de nincs garancia hogy az nem szakad ki, a srác meg mindennap ezt csinálja, szóval megbízható.

Link a szuperzsákhoz:

http://biabbags.webs.com/

6. A főzés lépései (ahogy én csinálom) a fent leírt átalakítások után

  1. Helyezd be a szűrőlemezt és a zsákot a lekvárosba, töltsd fel a megfelelő recepted szerint megkívánt mennyiségű vízzel a lekvárost és melegítsd az első cefrézési hőmérsékletre. Én általában 5-6kg malátához 16Liter vízzel indítok, de ez a szűrőlemezed magasságától függően változhat, ha nagyobb alul a "puffertér" akkor több víz fog kelleni hogy ellepje a malátát, ezért is vágtam le a lábából 1-1 centit.
  2. Ha elérted a kívánt hőmérsékletet folyamatos kavargatás mellett, helyezd bele a malátát, és helyezd üzembe a szivattyút
  3. A cefrézés alatt néha érdemes megkavargatni, de akár annyit is csinálhatsz csak, hogy elforgatod a fedőt kb. 15 percenként és ezzel máshova folyatod vissza a szivattyúzott cefrét
  4. A cefrézés kb. felénél kezdj el máslóvizet forralni és gyűjtsd egy vödörben. Én általában 14 Liter máslóvizet használok és a cefrézés felénél kezdem el melegíteni, így mire szükség lesz rá nagyjából vissza is hűl a kívánt ~74 fokra a vödörben
  5. Ha végeztél a cefrézéssel, szivattyúzd ki az elsődleges színsörlét egy vödörbe, tedd rá a tetőt és tedd félre, ekkor látni fogod, hogy mennyi a színsörléd van és ennek megfelelő mennyiségű máslóvizet tölts majd bele, hogy lehetőség szerint a kettő együtt ne haladja meg a 25 litert mivel ennyi fér bele a lekvárosba kényelmesen a forraláshoz. 
  6. Öntsd rá a máslóvizet a malátára a majdnem üres lekvárosba
  7. Járasd a szivattyút 20-30 percig gyakran elforgatva hogy mindenfelé menjen egy kicsit a folyadék keringetés
  8. Ha végeztél a máslással, helyezz fölé egy létrát és valamilyen erős kötéllel esetleg csigával vagy kicsi racsnis emelővel emeld ki a zsákot, hagyd kicsit kicsöpögni és tedd is félre, innentől a malátára már nincs ugye szükségünk
  9. Szivattyúzd ki a máslásból kapott sörlét egy másik vödörbe, legalább addig, hogy ki tudd venni a lekvárosból a szűrőlemezt, mivel a forraláskor a szűrőlemezre már nincs szükségünk viszont az értékes helyet foglalja a forralni kívánt sörlétől.
  10. Ha kivetted a szűrőlemezt először töltsd vissza a színsörlét, majd a másik vödörből a máslott sörlét. Fontos, hogy az első sörlét töltsd vissza először, mert a lekvárosunk kapacitása véges. Ha netán kicsit rosszul számoltál és több lesz a teljes mennyiség, mint amennyi belefér akkor inkább a máslott sörléből kelljen fél-1 litert a lefolyóba küldeni mint az elsőből. Hiszen a lényeg, a kinyert cukor nagy része főleg az első sörlében van. 
  11. Ha benne van az összes forralni kívánt folyadék akkor indulhat a forralás, állíts be 100 fokot célnak és várj türelemmel, sajnos kb 30-40 perc is lehet mire eléri a forralási hőmérsékletet. (egy merülő forralóval rá lehet segíteni opcionálisan). Általában én 97-98 fokig hagyom hogy mérjen és ekkor átkapcsolom a titkos kapcsolót és innentől a 95 fokot hiszi a lekváros és nem áll le a fűtéssel. A gyorsabb forralási hőmérséklet eléréséhez esetleg be lehet tekerni egy polifoam -al a készüléket a kisebb hőveszteség érdekében,. 
  12. Ha készen vagy forralással, gyors lehűtés és átfejtés az erjesztő vödörbe, innentől kezdve minden úgy zajlik mint más eszközök használata esetén... 

Nagyjából ennyi a történet, nem tűnik egyszerűnek, de nincs semmi nagy varázslás sem a dologban, bátran vágj bele és a végén kb. 35-40 ezer Ft ráfordítással egy olyan eszközöd lesz ami tudásban akár a több százezer Ft-os kifejezetten sörfőzésre kitalált eszközökkel vetekszik. A kihozatal általában 65-75% körüli ami házi körülmények között teljesen elfogadható.

Zárszóként egy negatívumot is meg kell, hogy említsek, ez pedig az, hogy esetemben (és sajnos mások esetében is) a zománc egy idő után elkezd lepattogni a lekváros aljáról. Igazából nagy bajt nem okoz, ettől még nem ég oda a folyadék, inkább csak esztétikai probléma, illetve a különböző átfejtések alkalmával úgy is használunk valamiféle szűrőt, komlószűrőt így az esetlegesen levált zománc darabok ilyenkor úgy is fennakadnak.  De ha őszinték akarunk lenni, 18-19000 Ft-ért a készülék olyan olcsó, hogy ha 2 évente venni kell egy újat akkor is nagyon nagyon megéri hiszen akár 2 főzés alatt behozza az árát ahhoz képest mintha boltban vásároltál volna olyan minőségű kézműves söröket mint amiket te fogsz ezzel készíteni. 

A nagy felületű lepattogzott zománc fémes ízt eredményezhet. Különösen akkor, ha rozsdás. - Szerk.

Jó sörfőzést mindenkinek. 

A bejegyzés trackback címe:

https://sorforum.blog.hu/api/trackback/id/tr9112586391

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Édes az öle a kocsmárosnőnek 2017.06.19. 16:43:29

Mit üzen a web?Heti alkoholos hírek, költemények. Bújj ide hozzám, hol a Heti sajtó a morzsáit leszórta. Ide az ölembe. Így ni! Ha azt hinnéd, megtalállak csípni, nem gondolod rosszul! Hétszentség'17/24 2017. 06. 12. A Jászai Mari téri golf-s...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kovape 2018.07.29. 16:15:35

Hi! Ha a buherálás után E2 hibakódot ír a current temp helyén és folyamatosan csipog akkor mi a gáz? Elvileg mindent úgy csináltunk, ahogy leírtad. Ja és faszán leáll a melegítés átkapcsoláskor. Plz help!

Viccctor 2018.08.04. 19:06:17

Szia, a leírásában van magyarázat a különböző hibakódokhoz, sajnos fejből én sem tudom. De ha mindent jól csináltatok nem szabadna ilyesminek történnie. Ellenőrrízetek át mindent újra ezt tudom javasolni, semmi okosabbat. :(

Viccctor 2018.08.07. 11:59:45

@Kovape:
Bocs, véletlenül kimoderáltam az utolsó bejegyzésedet, rossz helyre kattintottam.

"@Viccctor: Köszi! Akkor ezek szerint nem normális a hibaüzenet és a pittyegés? Neked ezek szerint nem csinálja.. Ha átkapcsolsz mi történik? Kijelző mit mutat?"

Szóval, nem nem normális a hibaüzenet és a pittyegés, ha átkapcsolod minden szó nélkül egyszerűen csak egy fix hőmérsékletet kell mutatnia attól függően, hogy milyen ellenállást iktattatok be, illetve, hogy a lekvátos maga hogyan van kalibrálva. Az enyém ha átkapcsolom 33 fokot mutat. Valami el lesz szúrva a bekötésnél.

Frankowl 2018.10.10. 09:45:16

Üdv!
Sikeresen megvalósítottam a fenti projektet, egy kis bökkenővel.
A szűrőlemez alatti részt nem kell valahogy levegőhöz juttatni? A gyáriakan mintha lenne egy cső.
A probléma, hogy időnként elfogyott a keringethető folyadék.
Most túl gyors a keringetés vagy túl sűrű a cefrézőzsák?
Vagy mindkettő?

Viccctor 2018.10.10. 09:53:59

Szia,

Gratula :)

Hát igen, néha előfordul hogy kialakul egy kis vákuum alul, ez főleg akkor jellemző, hogy ha túl apróra, lisztesre van roppantva a maláta, eltömíti a zsákot és nem tud olyan gyorsan visszafolyni a folyadék mint ahogyan a szivattyúnk szívja. A zsák nagyon határon van finomság szempontjából, de ez kell ahhoz hogy szárazanyagot meg ne engedjen át, viszont így meg érzékeny a roppantás minőségére kicsit.

2 dolgot tudsz csinálni.

Az egyik, hogy beépítesz egy sima golyós csapot a szivattyú után a visszafolyó ágba (nekem is bent van) és amikor látod, hogy ez a szituáció fennál (nekem mondjuk minden 5. főzésnél fordul elő), akkor ezzel a második csappal kicsit lassítod a visszafolyást. Fontos, hogy a szivattyú mögött legyen a csap.

A másik, meg amit szoktam csinálni, hogy levegőhöz juttassam hogy egyszerűen a műanyag keverőlapátot lenyomom a zsák meg a lekváros oldalfala között és kicsit megfeszítem vele a zsákot mintha fel akarnám emelni és ilyenkor azonnal nagy bugyborékolás van és levegőhöz jut.

Frankowl 2018.10.10. 10:26:06

Köszi! Utóbbit csináltam, adtam levegőt.
Lehet csinálok egy levegőztetőt és/vagy motorfordulat szabályozóval a szivattyú teljesítményét fogom csökkenteni.
www.elektrobot.hu/termek.php?filename=DC_motor_speed_controller_PWM_2A.html&i=1509

A szűrőlemez alátámasztását én ezzel oldottam meg. Gondolom ez is jó. szilikonwebaruhaz.hu/id/02660_Boraszati-szilikon-dugo-3744-mm

Viccctor 2018.10.10. 13:33:34

Volt aki már kipróbálta a fordulatszám szabályozást, de 2 dolgo problémás vele. Az egyik, hogy egy feszültség szint után egyszerűen leáll a szivattyú, szóval csak egy bizonyos szintig tudod csökkenteni utána nem. A másik meg, hogy az nem ismert, hogy ezzel mekkora kárt okozol a szivattyúnak hogy alacsonyabb feszültségen üzemelteted. Az utána kötött csap meg csak simán visszafogja, kicsit erőlködik de ne múgy tűnik, hogy baja lenne tőle így 1 másfél éves távlatból. Szóval én inkább a csapot kötném utána.

Ez a szilikon dugó még akár jó is lehet, a hőmérsékletet biztosan bírja, a felülete is elég nagy, inkább a kérdés, hogy mennyire deformálódik és mennyire marad meg benne a csavar hiszen a szlikon alapvetően puha. Elsp blikkre azt tippelném, hogy nem sokat fog bírni, ki fog szakadni egyszer a csavar belőle.

insane6 2019.06.21. 11:11:49

Szia. Ehhez a kapcsolós PTC/NTC ellenállás beépítéshez mennyire kell harcore műszaki szakembernek lenni? A www.brewuk.co.uk/forums/viewtopic.php?f=3&t=5997 linken az én avatatlan szemem semmiféle infot nem talál ezzel kapcsolatban, de eleve hibásan jelenik meg az oldal. Lehet erről a manőverről érthetőbb, egy nem szakember számára kivitelezhető leírást találni valahol?

Antal László 2 2021.11.26. 15:21:27

Szia !

Elnézésedet kérem, hogy nem a sörfőzéshez, hanem maga a lekvárfőzőhöz kérek segítséget.
Az üst alján belül levő NTC pontos értére, nevét szeretném megtudni. Ha tudsz légyszives segíts.

Köszönettel Antal László antall60@gmail.com

Viccctor 2021.11.29. 11:32:54

@Antal László 2: Sajnálom de nem tudom az NTC pontos értékét, és már nincs lekvárosom a közelben amiben meg tudnám mérni.

Zo128 2023.12.04. 08:33:28

Egy éve vettem a 'lekvárost' de most jutottam oda, hogy belevágok. A lekvárost módosították. 2 áramkörös túlmelegedés védelem kapcsolót kapott, és két db NTK (negatív temperatura koeficiens) kb 19kohm / 25fokon termisztort. így veszi észre, ha kevés, vagy nincs víz.
Tervek szerint a módosításom meghagyja a védelmi kapcsolót, és a hőfokszabályzó rendszert, csak kicsit 'elcsúsztatva'. Ha sikeres, kb két hét múlva leírom, hogyan kell csinálni.
Jó sörfőzést, üdv Zoli

Zo128 2023.12.06. 19:18:30

Bocs, előző hibás, mert ebben is NTK 100k van. (Össze volt ragasztózva, így belső elektronika is belemérésre került)
fok kohm
25 100
30 81
35 66,8
40 53,7
45 44,8
50 37,3
55 31,1
60 26,1
65 21,7
70 18
75 15
80 12,5
85 10,1
90 8,5
95 7,4
100 6,8
süti beállítások módosítása