Sört főzni nem is olyan nehéz

Beszélgetés a házi sörfőzésről

Komló szaporítás és termesztés. Sörfőzés saját komlóval.

2015. április 07. acerola

Egy korábbi cikkemben megmutattam a malátázás alapjait. Most a sör másik alapanyaga kerül sorra a komló. Hagyományosan a komlót gyöktörzsről (rizómáról) szokták szaporítani. Körülbelül most van itt az időszaka. Talán azért terjedt el ez a módszer, mert a rizómákat elég jól lehet postázni. Van viszont egy másik módszer is, amivel jó eredményeket lehet elérni.img_0650_final_kicsi.jpg

Zölddugványozás

A zölddugványhoz mint a neve is mutatja zöld komlóhajtás kell. Mivel egy egészséges komló tövön nagy mennyiségű hajtás keletkezik, ezért egy tőről elképesztő mennyiségű komlónövényt lehet továbbszaporítani. A módszer egyszerű. Le kell vágni egy hosszú hajtást és feldarabolni úgy, hogy minden egyes darabra két nódusz (az a csomó ahonnan a levelek kihajtanak) jusson. A felesleges szárrészeket levághatjuk a nóduszok alatt és felett pár centire. Az alsó nóduszról szedjük le a leveleket. A felsőn hagyjuk meg. Ha nagyon nagyok a levelek, akkor kicsit visszavághatjuk őket, hogy csökkentsük a párologtatást. Az így elkészített dugványokat állítsuk vízbe. Például stílusosan egy vízzel telt sörösüvegbe. Néhány naponta pótoljuk az elpárologtatott vizet. A komló jól gyökeresedik. A dugványokon 1-2 hét alatt megjelennek a gyökerek. A gyökerek megjelenése után ültessük el a dugványokat kisebb méretű cserepekbe. Hamarosan a felső levelek hónaljából kis hajtások kezdenek nőni. Amikor kicsit megesősödött a növényünk végső helyére ültethetjük. Szabadföldbe vagy nagyobb cserépbe.

img_20140414_085311_kicsi.jpg

img_20140414_085553_kicsi2.jpg

Mikor kezdjünk bele?

Tavaly végeztem kísérleteket vadkomlóval április közepén. Nagyon szépen gyökeresedtek. Viszont termesztésre nem ajánlanám őket. Mivel ilyenkor még az sem biztos, hogy milyen nemű komlót találunk a határban. A komló kétlaki növény azaz vannak hím- és nőivarú egyedei. Minket pedig csak a nőivarú egyedek érdekelnek. Május elején aztán kaptam egy barátomtól ezzel a módszerrel szaporított komlótöveket a saját kertjéből. Több helyre ültettem őket. Az egyik tövet az erkélyen egy cserépben növesztettem. Meglepő módon a rövid tenyészidő és a cserepes termesztés ellenére már az első évben is elég jó termést szüreteltem róla. Nedvesen 200g Cascade-ot tudtam leszedni erről az egy tőről.

Pár dolgot mondanék még a termesztésről. Csak úgy ahogy az eszembe jut. Egy szezonnyi tapasztalat után. A komlót lehetőleg a déli napos oldalra ültessük. A jó termés érdekében szüksége lesz a növénynek direkt napfényre. 2-3 hajtást ajánlanak felfuttatni. A többit le kell vágni. Nekem első évben csak egy hajtásom volt az erkélyen. A hajtásokat egy kifeszített madzagra kell tekergetni, ha magától nem kúszna fel. A legideálisabb egy 8-10 méteres függőleges madzag. Kicsi odafigyeléssel sikerült vízszintesen elvezetnem a komlót az erkélyen. A komló nyár közepén nagyon gyorsan növekszik. Naponta akár 20-30 cm-t is. Ez azt jelenti, hogy az erkélyen 2-3 naponta rá kellett néznem, ha nem akartam, hogy a szomszédnál kössön ki. Az eddigi tapasztalatom szerint a hónaljhajtásokkal nem nagyon kell törődni. Nem kell kitörni őket, azokon fognak megjelenni a komlótobozok. A virágok mintegy varázsütésre egyszerre jelentek meg az egész növényen. A hónaljhajtások nem nőttek tovább a hajtáscsúcsokon is virágok fejlődtek. A növekedésnek is hamarosan vége szakadt. A főhajtás vége is egy komlóvirágban végződött. Ezután a tobozok szépen növekedtek. Akkor szüreteltem, amikor a tobozok szétmorzsolva már aromásak voltak. Ekkor elszórva néhányon már egy-egy barnult levélke is megjelent a terméseken. Nagy reményekkel vágok bele az új szezonba. A komló egy nagyobb cserepet kapott egy hete. Már  nagyon sok hajtás tört elő a földből.

img_20140723_183601_kicsi.jpg

img_20140817_184701_kicsi.jpg

Házi komló felhasználás

A frissen leszedett komlóval főzhetünk azonnal sört. Vagy elrakhatjuk későbbi felhasználásra. Házi körülmények között legegyszerűbb mód a fagyasztás. Próbálkozhatunk a szárítással is. Először én is kiraktam egy tálcára egy rétegben, de 1-2 nap múlva kezdett avar szaga lenni. Ezért beraktam a sütőbe és 50C-on hőlégkeverésen 5 óra alatt kiszárítottam. Így a 200g-ból nekem 70g lett kiszárítva. Ezután 1 héten belül felhasználtam, mivel nem biztos, hogy teljes volt a szárítás. A fagyasztás egyszerűbb.

img_0629_kicsi.jpg

img_0627_kicsi.jpg

A friss komló használatánál 6-8x nagyobb mennyiséget szoktak ajánlani, mint száraz komlóból. Mivel a friss komlónak nagyobb a víztartalma. Mivel ismeretlen a komlónk alfasav tartalma talán érdemesebb aromakomlózásra használni. Vállalkozó kedvűek használhatják keserű komlózásra is. De inkább tervezzük alul a keserűséget. Hozzáadni utólag még az erjesztés közben is lehet keserűséget komlóteával. Elvenni viszont nem tudunk.

Recept

Ötletadónak leírom az általam használt receptet. Biab módszerrel készült. Egy olyan sört terveztem, ami a komlóaroma elmúlásával is élvezhető marad.

Balkonale

5%
Főzés napja 2014.09.24.
Mennyiség: 12l
OG elméleti/mért

1,050/1,051

65% kihozatal
FG elméleti 1.011/1013
IBU 30

 

Maláta (kg)

Weyerman Pale ale 1,5 50 %
Münich 1,125 37 %
Caramunich II 0,22 7 %
Caragold 0,15 5 %

 

Komló (név/g/perc)

Premiant 6 60
zöld Balkon Cascade 70 5
Irish Moss 1 teáskanál
zöld Balkon Cascade 70 0
zöld Balkon Cascade 70 whirlpool 80C-on

 

Élesztő: Godzava west coast (helyette lehet US-05) 18C környezeti hőmérséklet.

A kezdeti komló akármi lehet. Itt a recepthez kb. 9 IBU-t ad a sörhöz. A komló súlyát zöld komlóként írtam fel a könnyebb összehasonlítás miatt. Még elbírt volna aroma komlót, ha neked több van, ne sajnáld.

Első kóstolásra enyhén virágos gyümölcsös aroma telt ízzel, de nem maradt fent kóstolási jegyzet. Nemrég újrakóstoltam:

2015.01.28. A komló illat csak nyomokban felfedezhető. Gyönyörű réz színe van. Letisztult. Hamar elillanó habja. Elmenne ír vörösnek. Telt, kicsit mazsolás íz. Talán egy kis oxidáció?

A mostani kóstolás is nagyjából ennek felel meg. Nagyon kellemes szinte hibátlan ivósör. Sajnos a komló jelleg már teljesen elmúlt. Majd ősszel több komlóval újra próbáljuk.

img_1417_kicsi.jpg

img_1418_kicsi.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://sorforum.blog.hu/api/trackback/id/tr177334616

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Killyourself 2015.04.07. 14:55:30

Szia!

Nedvesen is le lehet fagyasztani, vagy előtte érdemes valamennyit szárítani?

Köszi.

acerola · http://sorforum.blog.hu/ 2015.04.07. 15:01:20

@Killyourself: Szárítani házi körülmények között nagyon nehéz. A fagyasztás ezt oldja meg. Frissen lehet fagyasztani, ahogy leszedted. Minél kevesebb oxigénnel.

Csiriba66 2015.04.07. 15:16:44

Ha le tudod vákumozni fagyasztás előtt, akkor kevés helyet foglal és jobban eltartható.

óðinn 2015.04.08. 09:11:45

Nagyszerű lesz, amikor a szomszéd meglátja az erkélyeden, és névtelenül kihívja a rendőrséget, hogy vadkendert termesztesz.

acerola · http://sorforum.blog.hu/ 2015.04.08. 09:30:30

@odinn: Az alsó szomszéddal már beszélgettem a komlóról. Pont látja a kertjéből. Lekenyereztem jól ezzel a sörrel. A felső szomszédot még le kell kenyerezni. :) Sokkal erősebb lesz idén a növény. Biztos feljut majd 1-2 hajtás. Bár közeli rokonok a kenderrel, azért másképp néz ki a komló.

óðinn 2015.04.08. 10:38:29

@acerola: Igen, épp ez a dolog pikantériája, hogy bár közeli rokonok, az egyik mégis legális, míg a másik be van tiltva.
Nem kívánom egyébként, hogy feljelentsenek, de sajnos ez is benne van a pakliban...

acerola · http://sorforum.blog.hu/ 2015.04.08. 10:48:30

@odinn: Hát ez egy másik problémakör, amibe nem szeretnék belefolyni. Szerencsére jó a viszony a szomszédokkal. Az utcáról pedig nem látszik.

acerola · http://sorforum.blog.hu/ 2015.05.22. 20:08:58

@cucogy: Szabadfölde ültetve inkább be kell jól trágyázni. Az erkélyen együtt nőtt a paradicsomokkal. A feleségem a főkertész. Úgy tudom kb. 2 hetente tápoldatozta a paradicsomokkal együtt.

2016.09.01. 12:54:23

De miért baj, ha feljelentik? Majd megnézi valami szakértő, elnézést kér a zavarásért, megbillenti a kalapját és lelép (no nem az erkélyről...) - vagy nem?

Amúgy engem is nagyon érdekel a komlótermesztés, de jelenlegi körülményeim nem teszik lehetővé (VIII. kerületi, 1. emeleti lakás). Remélem egyszer kiköltözhetek a külvárosba. :)

acerola · http://sorforum.blog.hu/ 2016.09.01. 12:58:38

@Borbíró_Andris: Amúgy nagyon nem hasonlít. Úgyhogy szakértő sem kell.

2016.09.01. 13:04:55

@acerola: Speciel szerintem sem, de mindegy, ha kijön a "közeg", valószínűleg "hivatalosan" kell történjen minden... De akkor sem látom, hol lehet megszívni vele. Persze a szomszédokkal ettől függetlenül érdemes jóban lenni. :)

mukiur 2016.10.10. 12:04:06

Üdv! csak bővítendő a komló technológiát , idén először szárítottam a komlót meleget fújó ventillátorral kb 8 órányit - kiszáradásig - majd elektromos húsdarálóval ledaráltam. Észbontó komlóaroma terjengett mindenhol. Azt gondolom a pellethez nagyon közel álló formát kapott a komló - természetesen a pelletizálás nélkül - de ami feltűnő volt hogy a komló aroma nagyságrendekkel intenzívebb így mint a frissen szedett konusszal. Tárolása is 3-5-öd helyen - fagyasztóban - megoldható. Az első söröket most főztem le belőle, pellet mennyiséggel azonos súlyt feltételezve terveztem, a keserűség úgy tűnik jó, de a hidegkomlózástól komolyabb eredményt várok - friss kirobbanó illat fűszerűség nélkül. Mondjuk a pelletizálást kehet hogy 10-15% mennyiségnöveléssel majd korrigálni kell.

Mária Hrabovszki 2018.10.10. 20:19:39

Úgy látom itt mostanában nem volt hozzászólás, ha mégis figyeli valaki az oldalt és tudna nekem segíteni nagyon örülnék. A férjem születésnapjára,( szombaton tartjuk) szeretnék pár komló tövet szerezni. Ő próbálkozik itthon saját sörfőzéssel és a haverok szerint nagyon finomakat készít. Ez az új hobbija. :) Nagy meglepetés lenne neki néhány tő söralapagyag! :) Természetesen vásárolni szeretnék, ha van valakinek.
süti beállítások módosítása