Mit is számolunk?
A korábbi sörfőzésről szóló cikkünkben volt egy példa mennyiség. Például 4kg malátát akarunk 65C-on cefrézni. Mennyi legyen a hozzáadott víz hőmérséklete, hogy végeredményként épp a cefrézési hőmérsékletet kapjuk. Nos erre a problémára készült ez a kalkulátor.
A korábban ismertetett BIAB módszernél az volt a gondom, hogy időnként beleütköztem az edény kapacitásába. A saját felszerelésemmel például 6kg malátánál már nem tudok 10 liter vízzel máslást végezni, mert nem fér el egyszerre. Ezért ebben a kalkulátorban az edények méretét is figyelembe vesszük.
Ha nem jelenik meg a kalkulátor, akkor itt a közvetlen link: http://vezzorder.appspot.com/
Megjegyzések:
- Ezt a cefrézési módszert, amikor meleg víz felöntésével érjük el a kívánt hőmérsékletet, infúziós cefrézésnek nevezzük.
- A maláta keményítőjének a csirizesedési hőmérséklete 70C körül van. Ha a felhasznált víz hőmérséklete 70C fölött van, akkor nagyon könnyen formálódnak csomók a vízzel kevert malátával. Ha tehetem 70C alatt maradok. Egyébként marad a két emberes kis mennyiségekben való keverés.
- A házi sörfőzésnél alkalmazott cefréző víz maláta arány többnyire 2,5-3 l/kg. Elegendő méretű cefréző edénynél az arány akkorára növelhető, hogy a máslást teljesen ki is lehet hagyni. Ebben az esetben egylépcsős BIAB-ról beszélünk.
- Nem baj, ha a forraló edény kapacitását túllépjük néhány literrel, akkor az extra mennyiséget elkezdhetjük külön edényben forralni. A forralás vége felé keletkezik annyi hely, hogy összeöntsük.
- A kalkulátor megjegyzi az utoljára beírt adatokat. Ezért például az edények méretét elég lesz egyszer módosítanod.
Ha maradtak benned kérdések tedd fel a kommentben vagy látogasd meg sörfőzési linkgyűjteményünket.