Sört főzni nem is olyan nehéz

Beszélgetés a házi sörfőzésről

Hogyan palackozzunk tisztább sört? 1.

2014. augusztus 21. acerola

Házi sörfőzőként nem nagyon zavar minket a kicsit zavaros vagy opálos sör. Az átlagember viszont hozzá van szokva a kristálytiszta tükrös sörhöz. Mint tudjuk az első benyomás sokat számít, így van ez a sörnél is. A sör tisztaságában természetesen sok fokozat van. Ha az üvegeid alján fél centis üledék van, és minden felbontás után zavaros sörlevet öntesz a poharadba, akkor egyértelműen van hová fejlődni ezen a téren. Következik néhány tipp a tisztább sör eléréséhez

Ülepítés

IMG_0580_kicsi_1.jpgKülönösen kezdőknél fordul elő, hogy nagyon hamar palackozzák a sört. A sűrítményes sörök leírása is erre biztatja őket. A gyártók talán így akarnak minél gyorsabban újabb terméket eladni. Pedig az idő nagyon jó hatással van a sör tisztaságára. Inkább szerezzünk be több erjesztőedényt, és hagyjunk időt a sörünknek.

Mi is van az üveg alján? Seprő és élesztő. Az élesztő ülepedésénél (flocculation) az élesztősejtek tömegesen összekapcsolódnak és leülepednek az üveg aljára. A nehezebb sötétebb seprő részecskék gyorsabban leülepednek mint a világos krémszínű élesztő. Az élesztő ilyenkor a seprőt is megköti valamennyire. Ha eleve viszonylag tiszta sört palackozunk, akkor inkább csak a jobban tapadó élesztő marad az üvegben és abból is sokkal kevesebb. Ez pedig kevesebb és stabilabb üledéket eredményez.

Az élesztő ülepedése típusonként változik. Az angol élesztők például nagyon gyorsan ülepednek. Míg például a népszerű Chico élesztő szárított változata az US-05 elég lassan ülepszik. Az utóbbi élesztőnél az 1 vagy 2 hét utáni palackozás tapasztalatom szerint egyértelműen korai. Van is egy könnyen megjegyezhető 1-2-3-nak nevezett ökölszabály, ami 1 hét elsődleges 2 hét másodlagos és 3 hét palackban érlelést javasol. Az ilyen szabályok persze csak tájékoztatás jellegűek. Térjünk el tőle bátran, elsősorban a sör stílusa a sörünk állapota vezéreljen minket. Amennyiben nem hidegkomlózok a másodlagosba fejtést többnyire el is hagyom és 3-4 hét után szoktam palackozni a sör és a szabadidőm függvényében. Egyszerűen meg kell nézni mennyire zavaros a sör és akkor palackozni, amikor elérte a kitűzött tisztaságot.

Marad elég élesztő a palackban? 1 hónap körüli időtartamnál egy átlagos erősségű sörnél még nem kell ettől tartani. Az üvegben történő másodlagos erjedéshez sokkal kevesebb élesztő is elegendő (tized-, huszadannyi) mint a főerjedéshez. Ilyenkor a majdnem kész sörben a magas alkohol és savtartalom miatt már nem kell annyira aggódni, hogy más szaporodik el a sörlevünkben mint az élesztő. Az élesztőnk ráérősen napok hetek alatt fel tudja széndioxiddal dúsítani az italunkat.

Ha már a másodlagos erjesztésnél tartunk. Zavarosság szempontjából annál nincs rosszabb, ha egy vastag üledékréteg túl sok széndioxiddal párosul az üvegben. Az üledékben keletkező buborékok pillanatok alatt látszólag zavaros pocsolyává változtatják a sörünket. Esélyünk sincs tiszta sört kitölteni az üvegből. Ezért néhány esetben az erjesztőcukor szint visszafogása is segíthet a sör tisztaságán.

Élesztőválasztás

A jól ülepedő élesztők általában az üvegben is jobban ülepszenek, kevésbé hajlamosak a felkavarodásra. Az élesztőválasztásnál ezért a sör tisztasága is lehet egy szempont. Egyes változatok szinte odaragadnak az üveg aljára.

Próbálgatni kell nekünk mi válik be legjobban. Egyes törzseken belül is vannak jobban ülepedő altípusok. A korábban említett Chico folyékony változatáról a WLP001-ről például azt mondják, hogy jobban ülepszik a szárított változatnál.

A téma még nincs kimerítve, újabb rész következik.

Írnál cikket vagy üzennél magánban. Itt megteheted.

Hozzászólnál, vitatkoznál? Bátran tedd meg a kommentben.

A bejegyzés trackback címe:

https://sorforum.blog.hu/api/trackback/id/tr436623211

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2016.10.09. 09:37:58

Nagyon érdekes téma, várjuk a folytatást! Különösen az egyes élesztőfajták összehasonlítása érdekel, erről mindenki gyűjti a saját tapasztalatokat, de se a szakirodalomban, se a neten nem találtam még túl sok igazán alapos összehasonlítást.
süti beállítások módosítása