Sört főzni nem is olyan nehéz

Beszélgetés a házi sörfőzésről

Utolsó kommentek:

Zo128 2023.12.06. 19:18:30

Bocs, előző hibás, mert ebben is NTK 100k van. (Össze volt ragasztózva, így belső elektronika is belemérésre került)
fok kohm
25 100
30 81
35 66,8
40 53,7
45 44,8
50 37,3
55 31,1
60 26,1
65 21,7
70 18
75 15
80 12,5
85 10,1
90 8,5
95 7,4
100 6,8

Bejegyzés: LIDL / Silvercrest lekvárfőző a célpontban. Eszközök és átalakítások a gondmentes sörfőzéshez.

Zo128 2023.12.04. 08:33:28

Egy éve vettem a 'lekvárost' de most jutottam oda, hogy belevágok. A lekvárost módosították. 2 áramkörös túlmelegedés védelem kapcsolót kapott, és két db NTK (negatív temperatura koeficiens) kb 19kohm / 25fokon termisztort. így veszi észre, ha kevés, vagy nincs víz.
Tervek szerint a módosításom meghagyja a védelmi kapcsolót, és a hőfokszabályzó rendszert, csak kicsit 'elcsúsztatva'. Ha sikeres, kb két hét múlva leírom, hogyan kell csinálni.
Jó sörfőzést, üdv Zoli

Bejegyzés: LIDL / Silvercrest lekvárfőző a célpontban. Eszközök és átalakítások a gondmentes sörfőzéshez.

Viccctor 2021.11.29. 11:32:54

@Antal László 2: Sajnálom de nem tudom az NTC pontos értékét, és már nincs lekvárosom a közelben amiben meg tudnám mérni.

Bejegyzés: LIDL / Silvercrest lekvárfőző a célpontban. Eszközök és átalakítások a gondmentes sörfőzéshez.

Antal László 2 2021.11.26. 15:21:27

Szia !

Elnézésedet kérem, hogy nem a sörfőzéshez, hanem maga a lekvárfőzőhöz kérek segítséget.
Az üst alján belül levő NTC pontos értére, nevét szeretném megtudni. Ha tudsz légyszives segíts.

Köszönettel Antal László antall60@gmail.com

Bejegyzés: LIDL / Silvercrest lekvárfőző a célpontban. Eszközök és átalakítások a gondmentes sörfőzéshez.

wund 2021.05.05. 10:19:42

Melyik a jó almabor az üzletekben?Hol lehet kóstolni? Hol lehet nem nagy üzemit kapni?

Bejegyzés: Otthoni cider készítés egyszerűen

rekspeiler 2021.02.12. 16:58:10

Sziasztok,
Meddig tartható el a NEM roppantott maláta?
Roppantásról kevés szó esik. Pl Lehet e terménydarálóval eredményesen roppantani(vagy másmilyen darálóval)? Vagy az már túl apróra darál?

Bejegyzés: Gyakori kérdésekre válaszok kezdőknek azaz A FAKU.

hcallahan 2020.10.03. 23:58:38

Fertőtlenítés a mosogatógépben is jó tabletta nélkül, legalább 60-70 fokos programmal. Szörpöknél, lekvároknál eddig bevált :)

Bejegyzés: Házi sörfőzés - Sörösüvegek fertőtlenítése, használd a sütőt.

Fermentátor · http://fermentator.hu/ 2020.06.29. 17:40:21

@Étteremkritikus: Ez hobbi, önmegvalósítás. Nem annyira gazdasági jellegű tevékenység, úgy tekints rá!

Bejegyzés: Házisör egyszerűen - erjesztés, palackozás, kóstolás 2.

Viccctor 2019.12.29. 20:52:24

@ZolPa: Szia. Igazából elhanyagolható. Nem szoktuk számolni, 0,2-0,3% körüli. Az egész mérési hibahatáron belül van kb.

Bejegyzés: Gyakori kérdésekre válaszok kezdőknek azaz A FAKU.

ZolPa 2019.12.29. 12:21:51

Sziasztok!

Egy kérdés a 4. ponthoz: A palackozó cukorból menyi alkohol keletkezik az erjedést követően? (pl. 10g/l cukorral számolva -> 0.01x105x1.25=1.31% ABV?)

Köszi a segítséget!

Bejegyzés: Gyakori kérdésekre válaszok kezdőknek azaz A FAKU.

ZolPa 2019.12.29. 12:20:38

Sziasztok!

A palackozó cukorból menyi alkohol keletkezik az erjedést követően? (pl. 10g/l cukorral számolva -> 0.01x105x1.25=1.31% ABV?)

Köszi a segítséget!

Bejegyzés: Hogy kerül a bubi a palackba? Házisör készítés.

insane6 2019.06.21. 11:11:49

Szia. Ehhez a kapcsolós PTC/NTC ellenállás beépítéshez mennyire kell harcore műszaki szakembernek lenni? A www.brewuk.co.uk/forums/viewtopic.php?f=3&t=5997 linken az én avatatlan szemem semmiféle infot nem talál ezzel kapcsolatban, de eleve hibásan jelenik meg az oldal. Lehet erről a manőverről érthetőbb, egy nem szakember számára kivitelezhető leírást találni valahol?

Bejegyzés: LIDL / Silvercrest lekvárfőző a célpontban. Eszközök és átalakítások a gondmentes sörfőzéshez.

Daniel 6 2019.02.14. 19:12:17

Takarmanyarpaval probalkozok abból is lehet valami?

Bejegyzés: Az igazi házisör. Maláta készítés otthon. Kristály maláta

acerola · http://sorforum.blog.hu/ 2019.02.14. 13:25:51

@Daniel 6: Még egyszer. Az hogy hány napig kotyog a kotyogó, nem jelent semmit. Szerintem inkább ott a baj. Ezért ajánlgatom a FAKU-t. Ha már több sört is főztél igazán vehetnél egy fokolót és megmérhetnéd, hogy leerjedt vagy sem. Palackozás előtt szerintem ez kötelező. De az 50C jobban hangzik. Nedvesen a 70C elég soknak tűnik. Az enzimek roncsolódhatnak. Ha már száraz a maláta, akkor az enzimek is jobban bírják.

Bejegyzés: Az igazi házisör. Maláta készítés otthon. Kristály maláta

Daniel 6 2019.02.14. 12:03:54

@acerola: sorelesztot használtam.bolti malataval szépen forrt legalább négy öt napig semmi gond nem volt.majd megpróbálom az általad ajánlott 50fokon szárítani sütőbe reméljük jobb lesz.

Bejegyzés: Az igazi házisör. Maláta készítés otthon. Kristály maláta

acerola · http://sorforum.blog.hu/ 2019.02.14. 09:35:18

@Daniel 6: Egyébként milyen élesztőt használtál? A sörélesztők jobban ülepednek mint a sütő vagy borélesztők. Bubisodás után idővel szépen le szokott tisztulni a sör. A hideg ilyenkor sokat segít. De van zavaros sörstílus is.

Bejegyzés: Az igazi házisör. Maláta készítés otthon. Kristály maláta

acerola · http://sorforum.blog.hu/ 2019.02.14. 09:03:25

@Daniel 6: A FAKU első pontját elolvastad? Ha igen olvasd el még egyszer. :) Mérés nélkül nem tudok semmit mondani. Egyébként szerintem rendben van.

Bejegyzés: Az igazi házisör. Maláta készítés otthon. Kristály maláta

Daniel 6 2019.02.14. 08:47:52

Köszönöm válaszát lehet hogy a szaritast néztem el?mert a csiraztatas szépen sikerült... beindult a forrás de egy nap után leállt.de nem palackoztam csak egy hét után de nagyon zavaros volt.nem cukrosodott el rendesen?

Bejegyzés: Az igazi házisör. Maláta készítés otthon. Kristály maláta
süti beállítások módosítása