Sört főzni nem is olyan nehéz

Beszélgetés a házi sörfőzésről

Házisör egyszerűen - erjesztés, palackozás, kóstolás 2.

2015. október 21. acerola

Az előző cikkben megírtam, hogyan tudtok otthoni eszközökkel sört készíteni. Most kicsit menjünk bele az erjesztésbe és a palackozásba. Ezúttal is megpróbálok az átlagos konyhában elérhető eszközökre hagyatkozni. Mielőtt nekivágnánk szaladjunk előre az időben. Lássuk milyen lett a végeredmény.

img_0340_kicsi.jpg

Azért nem rossz, igaz?

Erjesztő edény, kotyogó

Szóval ott hagytuk abba az előző részben, hogy bent van a sör az erjesztőben az élesztővel.

Mit használjunk erjesztőnek? Használhatunk élelmiszer célra készített vödröket. Üveg demizsont vagy akár nagy méretű uborkás üveget is. Meg kell oldani valahogy, hogy a széndioxid szabadon távozzon, de az oxigén és a muslicák ne jussanak be az erjesztőbe. Most úgy látom, hogy ez egy kicsit fontosabb mint azt elsőre gondoltam. A befőttes üvegben erjesztett sörrel nem nagyon vagyok teljesen megelégedve, talán a nem megfelelő zárás miatt. A másik üvegre kotyogót tettem és azzal nem volt gond.

img_0250_kicsi.jpg

Erjesztés kotyogóval

Kétféle megoldást ismertetnék.

  • Az egyik a jól bevált kotyogó. Ez lehet henger alakú, vagy hosszúkás L alakú. Itt a víz akadályozza meg a levegő beáramlását. Üvegbe megfelelő méretű szilikondugóval tehetjük. Vödör vagy befőttes üveg fedőhöz szükségünk lesz egy gumitömítésre. Ezt "kotyogó gumi" néven találjuk a sörfőző boltban.
  • A másik a barkács verzió, angolul: blow off tube. Egy szilikon vagy gumicsövet vezetünk ki az erjesztőből. A másik végét pedig egy vízzel teli edénybe vezetjük. Ez a megoldás tömítés nélkül is működhet, ha elég rugalmas a csövünk. Ajánlott még akkor ha heves az erjedés vagy túl sok sört töltöttünk az erjesztőbe. Ilyenkor a kotyogón keresztül kiszökő élesztő hab mindent összekoszolna, a csövön keresztül viszont egy megfelelő méretű edénybe vezethetjük a habot.

Az erjesztő edénybe ne jusson bele a napfény még közvetve sem. Az UV fény a komló vegyületekkel reakcióba lépve kellemetlen szagú vegyületet hoz létre. Angolul ezt "skunk" azaz bűzborz hibának szokták leírni. Engem leginkább az állatkerti majomházra emlékeztet. Erre még a palackozásnál visszatérünk. Az 5 literes demizsont egy fekete zacskóba állítottam. A befőttes üvegre nem került fényvédelem. Ez utóbbiban nem éreztem kifejezett majomház aromát, de nem voltam megelégedve a végeredménnyel.

Erjesztésvezetés

Az erjesztés legelején az élesztő alkalmazkodik a sörléhez és osztódásba kezd. Nagyjából 8 óránként duplázódik meg az élesztők száma. A kezdeti időben keletkeznek az élesztőre jellemző illat és ízanyagok. Ezeket észtereknek hívjuk. Alacsonyabb hőmérsékleten kevesebb észtert kapunk. Azután előjönnek a gyümölcsös észtereket. Élesztőtől függően almás, banános, csonthéjas gyümölcsökre emlékeztető illatok és ízek keletkeznek. Magasabb hőmérsékleten rágógumi, de extrém esetben kellemetlenebb hígítóra emlékeztető illatok jönnek létre. Ezért az első 3-4 napban különösen fontos, hogy az élesztőnek és sörnek optimális hőmérsékleten erjesszünk. Ezt megtaláljuk az élesztő leírásában. Vegyük azt is figyelembe, hogy az erjesztés során hő keletkezik és ezért a helyiség hőmérsékletéhez képest akár 2-3 fokkal (erősebb sörnél még többel) is megemelkedik a sör hőmérséklete.

A kezdeti 3-4 nap eltelte után hagyni lehet hogy megemelkedjen a hőmérséklet pár fokkal (például másik szobába rakva). Így biztosítva a teljes erjedést.

A receptünkben szereplő Mangrove Jack M27 Belgian élesztő nem érzékeny a hőmérsékletre, sőt szereti a magas értékeket. Az ajánlott 26-32C-os erjesztési hőmérséklet kivételesen magasnak számít. Ezért ajánlott nyári sörfőzésekhez vagy olyan lakásokba, ahol tartósan magas a hőmérséklet. A magasabb hőmérsékleten erjesztve felfedezhetők a banános jegyek a fűszeres saisonos jelleg mellett.

A mindenki által nagyon kedvelt. Safale US-05 élesztő sokkal visszafogottabb. Az amerikai komlós sörökhöz használjuk leggyakrabban. Hagyja kidomborodni a komló karaktert. Visszafogott észtertermelés jellemzi magasabb hőmérsékleteken is. Egy enyhe fanyarság jellemző rá. Ajánlott erjesztési hőmérséklet 15-22C. Ezt az élesztőt használom leggyakrabban. 17-18C-os helyiségben szeretek vele dolgozni. Így az erősebb erjedésnél is az ideális tartományban marad. Érdekesség, hogy a nagyon alacsony hőmérsékletnél többen figyeltek meg őszibarackos jegyeket vele. Konkrétan én is ittam már ilyen Sió baracklére hajazó sört.

 A főerjedés pár nap alatt lezajlik, de a kotyogó még napokig dolgozik ez után is. Érdemes időt hagyni a sörnek, hogy teljesen leerjedjen. Valamint, hogy az erjesztés kezdetén keletkező melléktermékeket eltakarítsa. Leggyakrabban 2-3 hétig az erjesztőben szoktam tartani a sört. Az erjesztésvezetés azonban nem az időről szól, hanem inkább a sör állapotáról. Amíg dolgozik az élesztő a sör zavaros és valósággal kavarog a sok buboréktól. Amikor már kevesebb cukor maradt a sörlében úgy tisztul, az élesztő egy része leülepszik. Azt mondjuk, hogy akkor erjedt le a sör, amikor 3 napig nem változik a sűrűsége.

Mivel most a low-tech konyhai sörfőzésben utazunk. Nincs lehetőségünk sűrűséget mérni. Ezért eleve érdemes kicsit több élesztőt adagolni, hogy biztos legyen a teljes erjedés. A receptben is így határoztam meg a mennyiséget. Az érzékszerveinkre hagyatkozhatunk. Nézzük a kotyogót és kóstoljunk is a sörből, ha tehetjük.

Időnként előfordul, hogy az erjedés elhúzódik, Úgy mondjuk megakad. A megkóstolt sör még édes, sűrűsége 1,018-1,020 környékén megáll. Ilyenkor próbáljuk óvatosan felrázni az élesztőt a nyugvó állapotából. Esetleg adjunk neki még egy kis cukrot. Ezzel újra aktivizálódik. 5 literre vetítve 5-10dkg cukor elegendő.

Ha biztosak akarunk lenni a teljes erjedésben alkalmazhatjuk a fenti cukros trükköt is. A hozzáadott cukor egyébként a belga söröktől és így az alkalmazott receptünktől sem idegen. Ennél a sörnél én is így tettem.

Átfejtés, hidegkomlózás

Az első részben említettem, hogy nem szűrtem le a sörlevet. Ezért elég sok volt az üveg alján az üledék. A gyorsabb tisztulás miatt átfejtettem egy másodlagos erjesztőbe. Valamint úgy gondoltam, hogy egy kis hidegkomlózás sem ártana a sörnek. Ezt is jobban szeretem a másodlagos erjeszőben csinálni. A másodlagosba fejtés elmaradhat. Talán pár nappal többet kell várni a tisztulásra. A hidegkomlózás is megoldható az elsődlegesben. Ki kell próbálni átfejtéssel és átfejtés nélkül is egy-egy sör főzését. Kinek melyik válik be. Az első sörnél nem feltétlenül kell bonyolítani az életünket, de azért megemlítem ezeket a technikákat.

Az átfejtés egy műanyag csővel történik. A másodlagos erjesztőt és a csövet is fertőtlenítsük el. Egyszerűen szívjuk meg a csövet és az új edényt helyezzük a földre míg az eredeti erjesztő az asztalon van. A cső végét az üvegben tartsuk az üledék felett. A vége felé kicsit meg is dönthetjük az erjesztőnket. Így szinte minden tiszta sörlevet ki tudunk nyerni.

img_0272_kicsi.jpg

átfejtés után

Hidegkomlózás: Általában az amerikai stílusú söröknél alkalmazzuk. Főleg a komló aromáját tudjuk kinyerni vele, az ízhez is sokat hozzáad míg a keserűséget szinte változatlanul hagyja. Az izgalmas gyümölcsös újvilági komlókkal a leghatásosabb, de a a klasszikus európai komlókkal is kísérletezhetünk. Érdemes az erjedés vége felé alkalmazni. Legtöbbször 4-5 napot hidegkomlózok közvetlenül a palackozás előtt.

A saison recepthez is adtam 8g Styrian Goldingot. Előre kiforrázott komló zsákocskában. A hidegkomlózásról itt olvashattok bővebben.

Palackozás

A palackozást akkor kezdjük el, ha már teljesen meggyőződtünk arról hogy a sörünk teljesen leerjedt. Amikor csak megszokásból palackozunk valamennyi időre akkor azzal azt kockáztatjuk, hogy a palackozás után a sörünk futni fog (nyitás után kifut az üvegből). Inkább legyen tehát picit hosszabb ideig az erjesztőben a sör. Ne aggódjunk a levegőtől elzárva semmi baja nem lehet a sörünknek. Egy-két hónapot már hagytam már állni az elsődlegesben probléma nélkül. De tudom, hogy az első sörnél a 2-3 hetet is nehéz kivárni. Végül is, ha tudjuk hogy gyorsan el fog fogyni a végtermék, akkor nincs olyan nagy veszélye a túlnyomás kialakulásának sem, ez általában 1-2 hónap után kezdődik.

Palackozás előtt készítsük elő a megfelelő üvegeket. Milyen üvegekbe palackozzunk?

A megfelelő üvegek megtalálásánál két problémával szembesülünk.

  • Az üvegeket nyomásbiztosan le tudjuk zárni
  • Az üvegek lehetőleg legyenek barnák. Ugyanis a barna szín kiszűri az UV sugarakat. Így megakadályozza a korábban említett majomház karakter kialakulását. Átlátszó vagy zöld üveg esetén gondosan védjük az üvegeket a fénytől.

Próbából egy kék üvegbe is palackoztam. Bent volt a szobában közvetlen napfénytől védve, de ivás előtt pár órát megvilágította egy üveges ajtajú hűtő lámpája. Kifejezetten érződött a majomház íz benne. Az ugyanakkor bontott barna üvegben ráadásul sokkal gyümölcsösebb élvezetesebb maradt a sör.

Egy kis méretű átlátszó műanyag üvegbe is palackoztam próbából. Ebben nem volt majomház, de valamiért ennek is más volt az íze fogyasztásnál. Most ebben a körben egyértelműen a barna üvegek győztek.

Nem gondoltam, hogy ez a kérdés fog a legtöbb problémát okozni. Mármint a palackozás háztartási eszközökkel való megoldása. Itt kicsit csaltam, mert kupakolót használtam, ami nálatok valószínűleg nincs a konyhában.

A következő üvegek merülnek fel a normál sörösüvegeken kívül:

  • Csatos üveg. A legjobb. Kicsit nehéz beszerezni, de a végtelenségig használhatjuk.
  • Csavaros kupakú műanyag sörös palackok. Ezekbe egy külön nyomásálló réteg található valamint ellenállnak a nyomásnak és a sör savasságának. Gyakran használok ilyet az üvegek mellett legalább egyet. Jól követhető a széndioxid kialakulása az üvegben. Csak meg kell nyomkodni. Ebben is jó marad a sör.
  • Egyéb műanyag üveg. Rövid ideig tárolhatunk bennük sört, de nem ideális.

Hogyan kerül bele a sörbe a szénsav? Ez hasonlóan működik mint a pezsgőkészítésnél. Pontosan kiszámolt cukormennyiséget juttatunk a sörbe palackozás előtt. Az üveg lezárása után ez a cukor elindít egy másodlagos erjedést az üvegben. Ez az erjedés fogja a bubikat belevarázsolni a palackba. Erről a folyamatról korábban már írtam.

Ott tartunk, hogy az üvegek elfertőtlenítve. Kimérjük a cukrot. Literenként 6g cukorral és 4 liter sörrel számolva. 24g cukrot oldottam fel egy deci forró vízben. Ezt egy fazékba öntöttem. Erre fejtettem át a sörlevet egy gumicsővel. Így egyenletesen elkeveredett a palackozócukor a sörrel.

img_0283_kicsi.jpg

átfejtés egy csővel, jól látszik a komlós zsák a hidegkomlóval

img_0285_kcsi.jpg

A tiszta sörlé a palackozócukorral összekeverve

Ezután egy tölcsér segítségével juttattam a sört az üvegekbe. Ilyenkor ideálisan el kéne kerülni a sör túlzott levegővel keveredését, ez később oxidációhoz vezethet. De most ennél a sörnél semmi ilyesmi hibát nem tapasztaltam. tehát a tölcséres megoldás is működik.

img_0292_kicsi.jpg

11 üveg telt meg. Gyönyörű tiszta. A mosogatógép ajtaja ideális helye a palackozásnak.

img_0293_kicsi.jpg

Kupakolóval "csalok"

Az üvegek lezárása után minimum 1-2 hét kell arra, hogy a sör szénsavasodjon és kicsit érjen. Az éretlen (zöld) sörnek vannak még mellékízei amik később eltűnnek. Én azt szoktam javasolni, hogy kóstolgassuk a sörünket, hogy megtapasztaljuk milyen változáson megy keresztül. De nagy hiba az első pár hétben mindet elfogyasztani. Ugyanis a sör típusától függően lehet hogy csak 1-2 hónap múlva fogja elérni a csúcsformáját. A kompromisszumos eredmény eléréséhez várjuk ki legalább a 3 hetet.

A Klub Saison sör első kóstolása (palackozás után 11 nap): Szalmasárga, vastag, de gyorsan oszló hab. Saisonos fűszeres illat kis banán jegyekkel és alkoholos illattal. Telt ízérzet, határozott, de nem túl erős keserűvel. Egy éppen érezhető fenolos felhanggal. Jól iható, kellemes sör.

Újrakóstolva (1 hónap) eltűntek a banános és a fenolos jegyek. Talán még egy kicsit jobban itatja magát. Több hasonló receptből készült sört kóstoltunk a klubnapon. A rozs egy kicsit száraz telt fűszeres ízérzetet ad. Zabpehely sokkal simább kerekebb hatást kölcsönöz. Búza pehellyel talán gabonásabb, enyhén savanykás hatás érhető el. Az én verzióm hűvösben erjedt (élesztőhöz képest) 22C-os első pár nap után 26C-on. A 26-28C-on erjedt verziók sokkal banánosabbak voltak. A legmelegebben erjedt verzióban már egy kis golyórágós íz is előfordult. Ennél kicsit hűvösebben erjedt egy sör, ami valóságos banánbomba lett.

2 sörnél megfigyelhető volt egy kis kénes beütés. Az M27-es élesztő kicsit talán több ként termel. Ez az erjedés során a széndioxiddal távozik a sörből. Tapasztalatom szerint akkor okoz ez problémát, amikor az erjesztőben túl nagy az üres tér. Ilyenkor ebből a térből visszaoldódhat egy kis kéndioxid, ami égett gyufára emlékeztető szagot ad. A kénesség kirázható a sörből, de gondoskodni kell róla, hogy ne oldódjon újra vissza.

Csak érdekességképpen megemlítem, hogy többféle ízesített verzió is volt. A narancshéj és kis gyömbér izgalmas volt. A "hideguborkázás" pedig frissességet vitt a sörbe. Azonban a kardamommal és az ánizzsal csínján kell bánni.

 Egészségetekre.

img_0369_kicsi.jpg

 Az üvegben tovább tisztult (1 hónap)

Ha tetszett, kérlek lájkold

A bejegyzés trackback címe:

https://sorforum.blog.hu/api/trackback/id/tr378006989

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Étteremkritikus · http://legjobbetterem.blog.hu 2015.10.22. 22:43:22

Én valahogy nem érzem úgy, hogy bármilyen alkoholt kéne otthon készítenem, hiába főzött rendszeresen pálinkát nagyapám.

acerola · http://sorforum.blog.hu/ 2015.10.27. 09:39:47

@Étteremkritikus: A neved alapján azt gondolná az ember, hogy főzni sem szoktál. :)
Viccet félretéve nem mindenkinek való.

whatdoesthefoxsay 2015.12.08. 20:56:43

szép összefoglaló, köszi

Fornax 2015.12.23. 17:23:39

Szia!

Épp most tartok a 2 fejezet között, most helyeztem rá a kotyogót. Viszont nekem a seprő ami leülepedett az aljára, elég sok, nem olyan kevés mint a képeiden. Kb 1/3 -ada. Mondjuk ezt fél-1 óra után néztem, lehet h pár nap alatt jobban le fog ülepedni!?

Viszont az elején, szűrés után nekem nagyon kevés leve lett. 4.5 literrel kezdtem ahogy írtad, 65 fok körül tartottam a hőmérsékletet, a végén jó ha 1.5 liter sörlevem maradt. Ezt másláskor kiegészítettem ugye még 4 literrel, forralás közben viszont megint elég sokat veszített így öntöttem hozzá, a vége majdnem 5 liter, szerintem valamivel alatta. Ez így normális? Ilyen sokat szívott volna fel a maláta?

Amúgy köszi a cikke(ke)t, jelenleg szentírásként kezelem! :)

acerola · http://sorforum.blog.hu/ 2015.12.23. 20:30:48

@Fornax: Először is gratulálok az első lépéshez. A maláta kb. 1 liter körül vesz fel a vízből kilónként. Úgyhogy azért többnek kellene lennie az elején. Ha kicsit erősebben forralsz, akkor lehet még több máslóvizet használni. De az 5 liter végeredményben nem rossz. Végül is ez volt a cél. A seprő elég sok lett nálam is, de nekem két üvegbe volt szétöntve. Ezért lett kevesebb az 5 literesben. Most is tervezek 2 kísérleti főzést ilyen kis mennyiségben, de most 7 litert céloztam meg. A tetejét fogja megkapni az erjesztő. Már csak azért hogy több sört tudjak palackozni. A sűrűjét le szoktam szűrni kávéfilterrel. Lecsöpög fél nap alatt, újra forralom és elrakom élesztő szaporításra. A cikkbe viszont próbáltam egyszerűsíteni. Így is elég rétestészta lett. Örülök, hogy nem hiába készült el. Várom a további visszajelzéseket. Írd meg majd hogy sikerült.

Fornax 2015.12.23. 21:59:45

@acerola: Most megnéztem, és sokkal jobban össze tömörödött a seprő az alján. Nekem most a legnagyobb félelmem az az, hogy 24.1 fokot tudok max adni a nedűnek. Szerinted ez kevés? Ajánlás ugye 26-32 -ig van, viszont írtad, hogy hő képződik erjedéskor, azzal meg már meglesz a 26-27. Persze be tudok jól fűteni a szobába, de azt nem tudom hetekig tartani.
Mit szűrsz le filterrel? A seprőt? Mondjuk ezzel szerintem még ráérek, örülök ha az első sikeresen összejön. Ha nem sikerül, akkor szerintem keresek olyan élesztőt aminek pont jó ez a 24 fok. Amúgy ezeket az arányokat mi alapján lőtted be? Nagyobb mennyiségből simán le lehet osztani, vagy a rutin és az évek? :)
Természetesen írni fogok hogy mi lett az eredmény!

acerola · http://sorforum.blog.hu/ 2015.12.23. 22:34:46

@Fornax: A 24C tökéletes. Az enyém 21 C-on erjedt. A tiéd kicsit gyümölcsösebb karaktetesebb lesz. Az arányok alatt mit értesz? Vannak kalkulátorok. Receptkészítéshez is meg a cefréző, másló víz számításhoz is.

Fornax 2015.12.24. 08:50:41

@acerola: Arányok alatt a receptre gondoltam. Amúgy úgy néz ki tényleg elég neki ez a hőmérséklet (sőt feljebb is kúszott, lassan 26 fokos), a kotyogó szépen bugyog, meg elég vastagon áll a tetején az élesztő. Az mondjuk fura, hogy most teljesen zavaros az egész, de gondolom az élesztő miatti gázképződés kavarja fel!?
Amúgy az íráshoz talán még annyi, ami engem mint kezdőt picit megakasztott, az a szűrőágy kialakítása. Cseppenként csöpögött le először, aztán rájöttem hogy túl tömör a malátaágy. Amibe persze ha belegondolok evidens, tehát igazából nem a cikk hibája.
A másik nehézséget nekem az elején a 65 fokon tartás jelentette. Lefedtem, letakartam, negyed óránként megkevertem és mindig meg is mértem a hőmérsékletét. A nehézség abban volt, hogy hiába kevertem meg hogy nagyjából egyforma hőmérsékletű legyen mindenhol, mégis a fazék két pontja között néha akár 10 fok eltérés is volt. Bár lehet hogy csak az én hőmérőm hibázott.

Fornax 2016.01.17. 18:14:08

@acerola: Most üvegeztem be a sört, majdnem 4 hetet volt az erjesztőben. Közben picit megkóstoltam, tetszik az eredmény, kíváncsian várom hogy mi lesz belőle 1 hónap múlva. Viszont nekem csak 7.5 üveggel lett, nem tudom hol csúsztam meg a Tiédhez képest. Hűtőbe mikor érdemes tenni? 1 hónap elteltével, vagy azt már hamarabb is?

acerola · http://sorforum.blog.hu/ 2016.01.18. 09:29:31

@Fornax: Valószínűleg a tiéd egy kicsit sűrűbb lett. Nagyobb alkoholfokkal. Örülök, hogy sikeresnek ítéled. 2-3 hetet érdemes az üvegekkel várni szobahőmérsékleten. Fogyasztás előtt érdemes 1-2 nappal hűtőbe tenni. De ha több hetet állnak a hűtőben az csak segít kicsit tisztulni. Nem feltétlenül kell hűtőben tárolni őket.

Fornax 2016.01.18. 09:39:54

@acerola: Az a baj hogy elfelejtettem megmérni élesztőzés előtt, de amúgy szeritem is picit erősebb lett. Írok ha megkóstoltam a végeredményt, hogy milyen lett! :)

palmer_ 2016.01.19. 15:33:32

Üdv!

Ott tartok, hogy a sör 6. napja van az erjesztőben, az alján a seprő lerakódott, és a lé is szépen tisztul. Viszont mostanra a kotyogó nem igazán munkálkodik, de azért némi szén-dioxid képződés megfigyelhető a sörben.
Ez azt jelenti, hogy az erjedés ennyire lelassult? Illetve ettől függetlenül hagyjam még további 2-3 hétig az erjesztőben?
Segítséged előre is köszönöm! :)

acerola · http://sorforum.blog.hu/ 2016.01.19. 15:57:19

@palmer_: A leírásban megadott élesztő mennyiséget inkább kicsit többre vettem, hogy legalább ezzel ne legyen probléma. Az élesztő túltolásának inkább előnyei vannak mint hátrányai. Az első sörnél jobb ezen az oldalon maradni.
Szóval nem lehetetlen, hogy nagyrészt befejeződött az erjedés. Két dolog miatt érdemes várni. egyrészt mérés nélkül nem tudod megmondani mikor állt le teljesen az erjedés. Valamint hogy elérted-e az előzőleg megbecsült végső sűrűséget. Másrészt az erjedés első szakaszában az élesztő egy csomó erjesztési mellékterméket termel, amit később még tud hasznosítani. Például acetaldehid (zöldalmás íz). A nagyobb mennyiségű élesztő hamarabb takarítja el ezeket az anyagokat. Gyorsabban érik a söröd.
Ha nagyon kíváncsi vagy persze palackozhatsz hamarabb is. Ezzel azt kockáztatod, hogy esetleg palackozás után pár héttel, hónappal futni fog a söröd. Vagy egy kicsit hosszabb palackérlelésre lesz szükséged. Azért a 2 hetet mindenképp kivárnám a helyedbe.
Örülök, hogy még egy visszajelzés jött. Majd számolj be a végén milyen lett.

fonill 2016.04.01. 19:11:54

Szia!
Már két hete erjed a söröm, és meg vagyok elégedve az ízével, csak elég zavaros. Az lenne a kérdésem, hogy szerinted közvetlen palackozás előtt át lehetne-e szűrni egy papír kávés filteren?
Válaszodat előre is köszönöm!

acerola · http://sorforum.blog.hu/ 2016.04.01. 19:20:08

@fonill: Először is gratula. Örülök, hogy kipróbáltad.
Ne szűrd át. Ilyenkor már kerülni kell az oxigén bevitelt. A szűrés rengeteg oxigént ad hozzá. Van pár lehetőség.
- Vársz még egy kicsit.
- Palackozás előtt lehűtöd 1-2 napra. Felgyorsul az ülepedés.
- Lehet zselatinnal is deríteni. Ez is lehűtéssel a leghatásosabb.
- Lepalackozod kicsit zavarosabban és az üvegben ülepszik le. Ekkor a kiöntésnél kell vigyázni.

fonill 2016.04.01. 22:50:23

@acerola: Szia!
Köszi a gyors választ. Azt hiszem akkor palackozás előtt leviszem a pincébe néhány napra ahol kb 13 fok lehet.

acerola · http://sorforum.blog.hu/ 2016.04.03. 10:12:58

@fonill: Az sokat fog segíteni. Majd számolj be a végeredményről.

Fornax 2016.04.10. 14:57:52

Sziasztok!
Én közvetlen palackozás előtt szűrtem át egyszer, de nem lett baja a sörnek. Amúgy köszi utólag is a receptet és a jó leírást hozzá. Mindenkinek nagyon ízlett akit megkínáltam, és persze jó érzés hogy az első söröm jól sikerült! Jövőhéten akarom csinálni a következőt, már egy picit nagyobb mennyiségben. :)

fonill 2016.04.27. 21:09:59

@acerola: Egy hete bontottam fel a sört, de csak most tudtam írni. Nagyon meg vagyok vele elégedve. Az íze jó, a szénsav elegendő benne. Az az egy apróság tűnt fel, hogy egy kicsit túl fanyar a komlótól, pedig a recept szerinti mennyiséget raktam bele. A sör viszonylag lassan hűlt ki (kb. 3-4 óra alatt). Lehet, hogy itt is ugyanaz a hatás érvényesült, mint ami miatt a no chill módszernél kicsit kevesebb komlót érdemes használni az alfa-sav kiválás miatt?

acerola · http://sorforum.blog.hu/ 2016.04.27. 21:34:13

@fonill: Lehet hogy a lassú hűlés miatt több alfasav izomerizálódott. A 10 perces komlóból pár grammot vissza lehet venni. Vagy még egyszerübb, ha 5 perces vagy 0 perces komlót csinálsz belőle. A komlósság idővel enyhül egyébként. Már ha kibírja addig a sör elfogyás nélkül. Örülök hogy jól simerült. Gratula az első sörödhöz.

Atomanti77 2016.05.17. 21:31:09

Szia,

Tegnap megfőztem az első saját sörömet. Mivel ez az első nem cifráztam túl, egy féle maláta két féle komló hozzáadásával 13l sörlé készült, melyet erjesztőedénybe tettem majd a kotyogót is rátettem. Még aznap este el is kezdett dolgozni. Viszont az jutott eszembe, hogy ez is szén-dioxidot termel, mint a bor, és ott a pincébe lemenni e miatt igen veszélyes, az erjesztés meg a szomszéd szobában zajlik. Nem veszélyes ez? Mennyi gázt termel egy ilyen?

Köszi a választ,
Tomi

acerola · http://sorforum.blog.hu/ 2016.05.17. 21:39:52

@Atomanti77: Ez bennem is felmerült a legelején. Ki is számoltam, de már csak nagyságrendileg emlékszem. Ennyi sör kb. 100-200l CO2-t termel. Ez eléggé elhanyagolható egy nagyobb helyiségben. Ráadásul egy szobában fel is kavarodik, nem ül úgy le mint egy pincében. Még sohasem hallottam, hogy valakinek gondja lett volna belőle.

Atomanti77 2016.05.18. 05:31:32

Szia,

Köszönöm a gyors választ. Azért a család megnyugvása végett kivittem a kerti kisházba, ott jól betakargattam. Most fogom megnézni, hogy ártott e neki a hőmérséklet változás. Remélem nem.
Majd jelentkezem az erdménnyel.

Tomi

Atomanti77 2016.05.18. 18:39:48

Szia,

Lehet, hogy nem volt jó ötlet kivinni a kerti kisházba, annyira hideg lehetett, hogy megállt az erjedés.
Most befűtöttem a kisházat. El fog indulni megint, vagy ilyenkor már mindegy... Dobhatom ki az egészet?
Esetleg valami ötlet az újraindításra?

Köszi,
Tomi

acerola · http://sorforum.blog.hu/ 2016.05.18. 18:44:55

@Atomanti77: vidd vissza melegre, szerintem beindul. Van néhány trükk a legutolsó blogbejegyzésben pont erről a témáról. Valamint ne higgy a kotyogónak, sokszor ereszt az erkesztő
Időnként rá kell mérni. Nyugi kiönteni csak a legritkább esetben kell.

Atomanti77 2016.05.18. 19:19:19

Már kint marad. Szigetelt a kisház, csak fűtés nincs benne, de kivittem egy hősugárzót, most 22 fok van bent. A kotyogó még nem kotyog. Várok reggelig, addig el kell indulnia. Ha addig sem lesz változás, kipróbálom a trükköket, amiket írtál.
Azt, hogy "időnként rá kell mérni" az alatt mit értesz?
A szettben amit vettem, van fokoló, vagy valami ilyesmi, azzal kellene?
Ez az első söröm, még tanulom. :)

Köszi

Atomanti77 2016.05.18. 19:44:15

Közben rájöttem, hogy igen, azzal kell megmérnem.
Azt honnan lehet tudni, hogy milyen sűrűségűre kell leerjednie a lének, hogy mi a cél érték.
Az általad említett 1011-1012 körüli érték általános? Vagy ez a malátától függ?

Köszi!

acerola · http://sorforum.blog.hu/ 2016.05.18. 22:29:20

@Atomanti77: Az egyenletes hőmérséklet jobb az erjesztéshez. A kisházban nem fog ingadozni? A FG, final gravity azaz végsűrűség leginkább az eredeti sűrűségből (OG) és az élesztő erejesztési képességéből számolható ki. Pl: tipikus a 75%. Az 1,012 egy átlagos 1,050-es körüli sörhöz tartozó végsűrűség, átlagos élesztővel.

Atomanti77 2016.05.21. 07:19:36

Visszahoztam a melegre...
Az erjedés inttenzitása az elején magasabb, aztán rohamosan csökken, vagy folyamatosan egy szinten van? Mert érzem, hogy az edényben van nyomás és a kotyogó is néha kottyan egyet-egyet, de az erjedés elején 10 másodpercenként csinálta. Lehet, hogy nem ált meg, hanem ez természetes jelenség, csak belassult?
Tegnap reggel megmértem és 1021 volt, tehát még nincs a végén.
Mennyi idő míg leerjed 1012 körüli értékre?
Köszi!

acerola · http://sorforum.blog.hu/ 2016.05.22. 08:11:30

@Atomanti77: igen, igen, általában 1-2 hét. De te most az ideálishoz képest kissé eltértél eddig.

2016.06.14. 15:09:04

Sziasztok! Maximalista vagyok és ráadásul villamosmérnök, úgyhogy a tisztesség kedvéért azt gondoltam, ha már nekiállok a sörfőzésnek, végigveszem a módszereket, amivel egy - eddigi olvasmányaim alapján kritikusnak tetsző - lépést egészen precízzé tehetnék. Ez a lépés pedig a fermentálás alatti optimális hőmérséklet tartása.

Rizsfőző kapcsolgatásával a szobahőmérsékletnél melegebb hőmérsékletet remekül tudok tartani (nekem Codlo-m van, de relatíve könnyű hasonlót építeni termosztáttal). A kérdésem az, hogy hűtéssel próbálkozott valaki? Lehet egy modern hűtőt egyszerűen tápfeszültség megszakításával kapcsolatva "köztes" (szobahőmérséklet és a hűtő általi valamelyik szint - de biztosan 8-10 °C alatti) hőmérsékleten tartani, vagy csak folyamatosan valamilyen vezérlőjének "restart" állapotában fogom tartani?

Bármilyen segítségnek, tanácsnak örülök!

Üdv,
Andris.

acerola · http://sorforum.blog.hu/ 2016.06.14. 15:34:08

@Borbíró_Andris: Jó irányban tapogatózol. A melegen tartást én akvárium fűtővel szoktam megoldani. Ilyenkor egy lavor vízbe állítom az erjesztőt és ebben a lavórban van a fűtőszál. +4C-ig állítható a termosztátja.
Hűtőt szoktak külső termosztállal kapcsolgatni. Sokan még a mélyhűtőt is bevállalják. Nem szokott gondot okozni a visszajelzések szerint, hogy a tápfeszültésget kapcsolgatják. Ezt lehet kombinálni azzal, ha egy hőforrást kapcsolsz be a hűtőben, ami a legegyszerűbb megoldásnál akár egy égő is lehet.
A külső termosztát lehet például ilyen: www.conrad.hu/conrad.php?name=Products&pid=615910 vagy a bütykölgetőbbeknek stc-100.

2016.06.14. 16:48:59

@acerola: Köszi a választ! Leginkább a hűtő kapcsolgatásától félek. Tudsz konkrét típusokat, amikkel valaki dolgozott? Vagy próbáljam ki a dolgot valahogy előre egy Media Markt-ban? :) Mondjuk valószínűleg egy használt minihűtőt vennék erre a célra.

2016.07.05. 16:43:20

Ilyet találtam, mit gondolsz róla? Az árát sokallom, egyébként remek lenne a szűk lakásomba, sörkészítésre fenntartott hűtő és vezérlés híján...
www.brewjacket.com/product/brewjacket-immersion-base-unit/

acerola · http://sorforum.blog.hu/ 2016.07.05. 16:47:34

@Borbíró_Andris: Jónak tűnik. Már én is nézegettem. Megdobhatna engem is valaki eggyel. :) Egy barátom elkezdett építeni magának hasonlót, de nem fejeződött még be a projekt.

2016.07.05. 16:50:58

@acerola: Talán Karácsonyra veszek magamnak egyet. :) Nem olcsó, de ha kiszámolgatja az ember az alapanyag-igényeket (meg persze az időt...) egy hűteni és fűteni is képes cuccra, akkor már meggondolandó. :)

Szombaton főzöm életem első házisörét alig tapasztaltabb (2 főzs) cimbora segítségével, all grain-módszerrel. Addig is pohár vizeket teszek mindenhova a lakásban, hogy kimérjem a hőmérsékleteket. A hőmérséklet-igényektől félek a legjobban egyelőre.

Donaldkacsa 2016.07.11. 21:21:59

Sziasztok. Elkezdtem a cikk alapján elkészíteni az első sörömet. Ami kicsit aggaszt, hogy bár 80 percig főztem a malátát, nem éreztem, hogy annyira édes lett volna a lé. Beraktam demizsonba erjedni, az elején elég gyorsan "kotyogott", kb. 1 buborék 10 másodpercenként. A második naptól eléggé lelassult az erjedés. Jelenleg 6 napja erjed, és kb percenként megy egy buborék fel. A cikkben azt írod, hogy az elején szinte kavarog az erős erjedéstől a sörlé. Hát ilyet én nem tapasztaltam. A színe is kicsit furcsa, kicsit tejeskávéhoz hasonlítanám, és eddig nem nagyon tisztult semmit. Mondjuk ez lehet hogy azért van, mert én zabpelyhet használtam rozspehely helyett. Mindenesetre köszi a cikket, aztán majd megírom milyen lett.

acerola · http://sorforum.blog.hu/ 2016.07.11. 23:16:18

@Donaldkacsa: Gonolom a főzést úgy érted, hogy 80 percig cefrézted. Ha nem bízol az ízlelésedben, akkor érdemes egy fokolót beszerezni. Hosszú távon mindenképp ajánlott. Az élesztőtöl ilyenkor még mindig zavaros az erjedő sör. Olyan mint a baracklé. 2-3 hét múlva a legtöbb élesztő típusnál már eléggé leülepszik majd. Türelem.

2016.07.26. 15:29:39

Sziasztok! Erjesztéssel kapcsolatban: mi az ideális hőprofil cukrozás és palackozás után? Milyen infót találtatok erről? Most nyáron nekem - meg sok városi embernek - kb az alábbi hőmérsékletek elérhetőek:
1. Szobahőmérséklet (25-28°C között változik): használhatatlanul magas.
2. Pince hőmérséklet (18-22°C között változik): ideális felsőerjesztéshez.
3. Hűtő hőmérséklet (4-6 °C között változik): utóerjesztéshez csak ezt érdemes használni, vagy előtte pince hőmérsékleten tartsam valahány napig a sört?

Egyelőre elméleti kérdés: ha lenne egy termosztáttal vezérelt hűtőm, akkor mi lenne az ideális utóerjesztési hőmérséklet profil? Olvastam 10-12 °C-ot is.

acerola · http://sorforum.blog.hu/ 2016.07.27. 10:29:06

@Borbíró_Andris: palackérlelésre a pár hét 20c és fogyasztás előtt pár nap hűtő jól működik a legtöbb sörtípusra.

2016.09.12. 15:43:38

Hali! Második főzetem erjed (ha érdekel, teszek fel fotókat, ezúttal valóban BIAB módszert alkalmaztam, nagyjából a te útmutatásod alapján :)). Hidegkomlóznánk (a Gault-Millau-s Amerikai IPA receptet alkalmaztuk, kisebb módosításokkal), 8 napja megy az erjedés, már elég lassú.

Lefejteni nem szeretném, egyrészt mert sok helyen olvastam, hogy egy pár hetet érdemes élesztőn hagyni a sört, még jót is tesz, másrészt minél kevésbé akarom oxigénnek kitenni.

Kérdés:
1. Mindenképpen érdemes SG-t mérni? Nem tudom, hol fog megállni, és üvegballonból nehezen is kinyerhető a sör...
2. Mennyire féljek felkeverni az élesztő habját, mikor belekeverem a hidegkomló pelletet? (Illetve esetlegesen zselatint is, tisztításnak.)
3. A hidegkomló pellett leülepszik, vagy benne marad a sörben? Szűrővel szűrni nagyon oxigénezős lépés lenne...

Köszi!

Fermentátor · http://fermentator.hu/ 2020.06.29. 17:40:21

@Étteremkritikus: Ez hobbi, önmegvalósítás. Nem annyira gazdasági jellegű tevékenység, úgy tekints rá!
süti beállítások módosítása