Sört főzni nem is olyan nehéz

Beszélgetés a házi sörfőzésről

Házi sörfőzés - Sörösüvegek fertőtlenítése, használd a sütőt.

2015. február 08. acerola

img_20150121_202422_kicsi.jpgA tisztaság és fertőtlenítés a sikeres sörfőzés titka. Ezt a tételt talán már minden sörfőző tudja. Ebben a cikkben a sörösüvegek előkészítéséről fogok beszélni.

A sörösüvegeket a palackozás előtt ki kell tisztítani és a bennük lévő baktériumok, gombák csíraszámát minimálisra csökkenteni. Igen ám de hogyan? Melyik a legkényelmesebb megoldás?

Első használat

Az biztos, hogy amikor idegen helyről szerezzük be az üveget, akkor egy alaposabb tisztítást kell végrehajtanunk. Ilyenkor az üvegek nagyon szennyezettek. Általában penészfoltosak. Ilyenkor meleg vizes hipós vagy nátrium perkarbonátos áztatást szoktam végezni. Általában nem lehet megúszni az üvegmosó kefét sem. Az áztatás során a címkék is könnyen lejönnek. Ezen egyszer túl kell esnünk, főleg a kezdeti üvegkészlet felhalmozásánál.

Saját újrahasznált üvegek

Az általunk fogyasztott sör után öblítsük el azonnal az üvegeket. Így nem marad sör vagy élesztő az üvegben. Megúszhatjuk a penészt és a vastagabb szennyeződések kialakulását, amit később csak mechanikus úton lehetne eltávolítani az üvegből. A továbbiakban az így előmosott üvegeket sokkal egyszerűbb a palackozás előtt fertőtleníteni.

Módszerek

A következő módszereket próbáltam:

  • img_20150128_082745_small.jpgChemipro Oxi (nátrium perkarbonát). A hazai sörfőzős boltokban ajánlott tisztítószer. Vízzel keverve aktív oxigén szabadul fel és ez okozza a tisztító hatást. Külföldi oldalakat olvasva ellentmondásokat tapasztaltam a leírásokban. Van ahol a hosszabb áztatást javasolják van ahol csak az öblítést és a szárítást. Emiatt kicsit elbizonytalanodtam a használatával kapcsolatban. Kezdeti mosásnál hosszabb áztatással még mindig használom. Használata során finom fehér por rakódhat le az üvegeken. Ez a por nem ártalmas, mégis zavaró tud lenni. Piacokon, bioboltokban olcsóbban hozzá lehet jutni mint a sörfőzős boltokban. Nátrium perkarbonátként keressük.
  • Hipó. Chlorox. A Chemipro Oxitól való elfordulásom után kezdtem el használni. Erjesztő vödröket és üvegeket fertőtlenítek vele. Adagolás 4ml per liter. Ilyenkor 10-20 perc a hatóidő. Üvegek fertőtlenítésénél bekeverek egy vödörbe hipót. Általában csak löttyintek egy fél-egy decinyit a vödörbe a hipóból, talán túl is adagolom. A fürdőkádba rakom az üvegeket sörös rekeszekkel. Az összes üveget feltöltöm egy tölcsér és egy merőedény segítségével. Fél órás várakozás után fejre állítom az üvegeket a ládában. Kicsöpögés után elvileg lehetne használni. De én mindig öblíteni szoktam. Meleg vízzel hatékonyabb az öblítés. A legolcsóbb fertőtlenítő szer. Könnyen hozzáférhető. A hagyományos hipó nem túl stabil. Néhány hét/hónap alatt elveszíti teljesen a hatását. A Chloroxban stabilizálva van a vegyület. Hosszabb ideig eltartható. Mindkét változatot szoktam használni. Vigyázat a fémeket megtámadhatja. Még a rozsdamentes acélra is veszélyes, ha hosszú ideig érintkezik vele.
  • Hőkezelés. Sütő. Végre elértünk ahhoz a módszerhez, amiért a cikk megszületett. A legújabb módszerem. A részletes leírást lásd a következő bekezdésben.

Üveg fertőtlenítés sütőben

img_0957_small.JPGA saját újrahasznált (felhasználás után öblített) üvegeket porosság függvényében csak átöblítem. Egyenként átvizsgálom őket, néha szükség van súrolásra. Kapnak egy alufólia lezárást a tetejükre és bepakolom őket a sütőbe. A sütőnkben lévő hőlégbefúvást használom. Így alul és felül is hozzáérhetnek a fűtőszálhoz (mivel ezek nem lesznek bekapcsolva). Ezért jól tele tudom rakni a sütőt kb. 30 üveg fér be egyszerre. 130C-on egy órán keresztül melegítem őket. Majd általában hagyom őket reggelig kihűlni. Nagyobb hőmérséklettel vagy hosszabb idővel teljesen sterilizálni lehet a palackokat. De az átlagos sörrontó szervezeteket ezzel a módszerrel is teljesen ki tudjuk irtani.

Ameddig az alufólia rajta van az üvegeken, addig a palackok tisztának tekinthetők. Így hosszabb időre is eltehetjük az üvegeinket.

Megjegyzések:

  • A csatos üvegekről sütőbe tétel előtt eltávolítom az egész csatot. Ezt a palackozás előtt a kupakokkal együtt forró vízben pasztörizálom.
  • Már nálunk is hozzáférhető a Star San fertőtlenítő szer. Kicsit drágább, de nem igényel öblítést. Jól használható alternatívának tűnik.

 img_0958_kicsi.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://sorforum.blog.hu/api/trackback/id/tr957073591

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2016.07.26. 14:53:53

Szervusz! Itt is felbukkanok, tisztítással kapcsolatban kérdeznék minden érdeklődőt. :)

Első főzésre Chemipro Oxit használtam cimborával, magamnak most Star San-t vettem Olaszsped-nél (illetve azt kértem, névre mást kaptam, de szerintem ugyanaz a hatóanyaga). Ezekre a szerekre mind igaz, hogy leírása (és sörfőző könyvek) alapján nem kell lemosni vízzel, elég leszárítani. No de ez mit jelent pontosan?...

Konkrétan:

1.) A Chemipro Oxira az van írva, hogy vizes oldata oxigénné és szódabikarbónává bomlik. Felhasználás előtt bekeverve is megtörténik ez? Milyen gyorsan? Órák alatt, vagy percek alatt? Utóbbi esetben állandóan újra be kell keverni?

2.) Az oldatba történő bemerítés ill. nedves rongyos áttörlés és várakozás után, levegőn megszáradva kell alkalmazni mindkét szert. No de a levegő nem tiszta, ott is folyamatosan van esélye szennyeződni a dolgoknak... (Szálló por, rovarok, valaki tüsszent egyet a szoba másik végében stb.) Emiatt, meg egyébként is, az ember sietne. Ha nem ABSZOLÚT TELJESEN száraz egy edény vagy vödör, akkor veszélyes beleönteni a sört (élesztőzés, erjesztés előtti, illetve lefejtést megelőző munkafolyamatokról van szó ugye), vagy apró cseppek nem számítanak, lebomlik úgyis?

3.) Hogy vált be a forró sütős fertőtlenítés? Én speciel a kupakokat, gumigyűrűket nem merném csak forró vízzel fertőtleníteni (illetve a gumit még félteném is), de az üvegeknél tetszik ez a megoldás. (Lekvárfőzésnél is ezt alkalmazom, sikerrel.) Gyakorlatban is jól működő módszer?

Megjegyzés: itt egy hasznos grafikon a sterilizálás hőmérséklet-idő kalkulációkhoz.
www.redpostltd.com/support/science

acerola · http://sorforum.blog.hu/ 2016.07.27. 10:23:51

@Borbíró_Andris: A chemipro oxi vízzel keverve nem rögtön oxigénre hanem előbb hidrogén peroxidra (HO) bomlik. A HO tiszta vízben elég stabil. A többsejtű élőlények (egy része?) termelnek egy enzimet ami felbontja a HO-t oxigénre. Így egy kicsi szerves szennyeződés is felgyorsíthatja a HO lebomlását. Ezért én nem tárolnám bekeverve.
- A szálló porral valóban kerülhet idegen baci/élesztő az eszközökre. Ez ellen a lefordítás vödör vagy üveg esetén meglepően jól véd. A megszáradás a szer hatékonyságát növeli. Önthetsz bele sört és megihatod nem lesz tőle bajodba Az más kérdés, hogy marad-e rajta egy picivel több baci/vadélesztő.
- Bevált. A gumikat szintén forró vízbe. Lásd leírás.

2016.07.27. 15:55:08

@acerola: oks! Star Sannak még utánaolvasok, de az üvegeket én is hőkezelni fogom legközelebb.

hcallahan 2020.10.03. 23:58:38

Fertőtlenítés a mosogatógépben is jó tabletta nélkül, legalább 60-70 fokos programmal. Szörpöknél, lekvároknál eddig bevált :)
süti beállítások módosítása