Ez a bejegyzés méretét tekintve inkább a Facebook oldalamra kívánkozna. Viszont az ott lévő cikkek hamar elsüllyednek. És szerintem ez egy nagyon fontos és érdekes téma.
Szóval keserűbb lesz-e a sör ha hidegkomlózzuk? Mit gondoltok? A helyes válasz egy nemrég megjelent cikk szerint igen is meg nem is. Pontosabban a kevésbé keserű söröket keseríti az erősen keserű söröknél pedig csökkenti a keserűséget.
Össze is foglalnám, hogy miért van ez így. Arról minden sörfőző hallott, hogy a sörben a keserűséget az izomerizált alfasav adja. Hidegkomlózáskor az alfasavak nem izomerizálódnak, tehát azt hihetnénk, hogy a komló ilyenkor nem keseríti a sört. Kioldódnak azonban más anyagok is. A fő felelős az oxidált alfasav a humulinone. Ennek a keserűsége az izomerizált alfasav keserűségének a 66%-a. Vízben nagyon jól oldódik és azt mondják, hogy lágyabb keserűséget okoz. A másik keserítő anyag az alfasav ez azonban csak 10%-a keserűségben az izomerizált változathoz képest.
A cikk szerint 25 IBU a választóvonal. 20 IBU alatt keserűbb lesz a sör a hidegkomlózástól 30 IBU felett viszont jobban érvényesül az a hatás, hogy a komló levél magába szívja az izomerizált alfasav egy részét így kivonva az oldatból csökkenti a keserűséget.
A humulinone mennyisége a komlóban a tárolás alatt egyre növekszik, mivel egyre több alfasav fog oxidálódni. Tehát az idősebb komlók jobban fognak keseríteni a hidegkomlózás során.
Érdekes megállapítások. Most éppen aktuális is nálam. Hidegkomlóztam egy APA sört, ami eredetileg 25 IBU körül volt. A hidegkomlózáshoz elhasználtam egy felbontott 30g-os Nelson komlót, de csak 5 liternyi sörbe. Az eredmény egy nagyon keserű sör lett. Úgy érzésre 60 IBU körüli. Szóval a 25 IBU-s választóvonalat szerintem nem kell túl komolyan venni, de a cikk alapján nagyon jól meg tudom magyarázni miért lett ilyen keserű. A felbontás miatt jó sok alfasav oxidálódhatott a komlóban. Ez ráadásul ez nagyon jól oldódik és nagyon nagy dózist is kapott.
Nektek mi a tapasztalatotok?
Aki szeret angolul olvasni mindenképpen fusson neki az eredeti cikknek. Ebben a posztban csak a dallama hangzik el. http://scottjanish.com/dry-hopping-effect-bitterness-ibu-testing/