Sört főzni nem is olyan nehéz

Beszélgetés a házi sörfőzésről

Hagyományos sörhűtés. Építsünk réz hűtőspirált.

2014. december 09. acerola

Most hogy az előző cikkben bemutattuk, hogy nyugodtan kihagyhatjuk a sör hűtését. Eszembe jutott, hogy vannak jó kis fényképeim hogyan építsünk magunknak réz hőcserélő spirált a sör hűtéséhez. Mindkét eljárással lehet sört főzni. Nem baj ha több eszköz is van a fegyvertárunkban.

Angolul "immersion chiller" néven tudunk rákeresni. Az angol neve arra utal, hogy a sörlébe belemerítve tudjuk használni a rézspirálunkat. A hűtés folyamán hideg vizet keringtetve benne. Ez a legelterjedtebb módja sör házi hűtésnek.

big_0011954442.jpg

Első tesztelés

Előnyök:

  • Gyors. 20-30 perc alatt lehűti a 100C-os sörlevet a szokásos 20C körüli élesztő beoltási hőmérsékletre.
  • Könnyű takarítani. Használat után lemossuk. A következő használatnál pedig csak belemerítjük a forró sörlébe a forralás utolsó 5-10 percében. A forró lé elvégzi a külső fertőtlenítést.
  • Relatív olcsó. 10e Ft körül összerakhatunk magunknak egyet. Nagyjából ugyanennyiért már készen is kaphatunk kisebb méretűeket. Egy lemezes hőcserélő ára ennek a többszöröse lehet.

Hogyan készítsünk egyet?

Meglepően gyorsan sikerült az első rézhűtőmet elkészítenem. Az anyagokat egyetlen szerelvény boltban vettem meg.

Alkatrészek:

  • 6m 12mm-es lágy rézcső
  • 5 darab bilincs
  • 2 méter szilikon cső
  • 1 zuhanycsapra illő csatlakozó

A legelterjedtebb hűtőspirál megvalósításoknál egy tekercset hasztnálnak. Én egy olyan megoldást követtem, ahol két spirál vesz részt a hűtésben. Ez a bordakosár design. Így talán egyenletesebben kitölti a cső a hűtendő folyadékot. Akármelyik megoldást válasszuk az alkatrészek és az elkészítési eljárás nagyjából ugyanaz. Egy 14cm-es uborkás üveget használtam a cső feltekeréséhez. Mégpedig úgy hogy a csövet hozzáfogtam az üveghez és vele együtt tekertem. Közben a cső maradék részére ráléptem. A meneteket szorosan egymás mellé a legegyszerűbb feltekerni. Ezt később szét lehet a megfelelő méretre nyújtani.

A csövet egy bizonyos ívnél jobban nem könnyű hajlítani. Ilyenkor hajlamos megtörni. Bánjunk vele óvatosan.

big_0011954757.jpg

Tekerés

big_0011954443.jpgVégső forma

img_20141208_235543_kicsi.jpg

 A csatlakozások

IMG_20140826_124246_kicsi.jpg

Használat közben

A csövet és a csatlakozót a zuhanyra bilincsekkel erősítettem fel. A cső annyival vastagabb volt, hogy a biztonság kedvéért két két bilincset használtam a rézcsőhöz csatlakoztatásnál. Azóta volt már kisebb csöpögés, de tovább húzva a bilincset ez megállítható volt.

Tapasztalat

A hűtést a fürdőkádban végzem. A csövet a zuhanycsapra csatlakoztatom. Nekem az vált be legjobban, hogy a sört kívülről egy magas lavórba állítom. Amikor már a hűtőspirálból kifolyó víz hőmérséklete nem olyan meleg (1-2 perc), a kifolyó cső végét a lavórba rakom. Így a lavórban lévő víz is folyamatosan hűl és áramlik a fazék körül.

A spirállal már 10-20 sört lehűtöttünk. Elég gyorsan kezd el hűteni. Az első 10 percben 25C körülre leviszi a hőmérsékletet. De további 15 perc és mozgatás szükséges ahhoz, hogy 18C körüli célhőmérsékletet elérjem. A hűtőspirál folyamatos mozgatása nagyon felgyorsítja a hűtést.

Szempontok saját hűtőspirál tervezésénél

  • Az átmérő növelése növeli az áteresztő képességet és a max. hűtési kapacitást. Azaz ha vastagabb a cső, akkor több vizet tudunk átengedni rajta.
  • Az áteresztő képességet a hűtőhöz csatlakoztatott csövek hossza és átmérője is befolyásolja.
  • Lehetőleg csak lágy rézcsövet használjunk.
  • A kisebb átmérőjű cső olcsóbb. Két cső hűtőkapacitását legjobban talán az összfelületük méretével lehet összehasonlítani. Ahol én vettem ott a 10-es csőből olcsóbban jött volna ki ugyanaz a felület. A nagyobb áteresztő képesség miatt választottam a nagyobb átmérőjű csövet. Nálam elég jó a nyomás, ezért a kisebb átmérőjű cső is jól működhet.

Jó barkácsolást.

A bejegyzés trackback címe:

https://sorforum.blog.hu/api/trackback/id/tr796968741

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

jó sört nekem 2014.12.10. 08:24:16

18 fokra hűtöd le? Nem a 24 az ideális?

acerola · http://sorforum.blog.hu/ 2014.12.10. 09:49:27

@jó sört nekem: Az ideális erjesztési hőmérséklet abszolút élesztő függő. Az élesztő is ad a sörhöz egy kis gyümölcsös/észteres illatot és ízt. Minél hidegebben erjesztesz annál kevesebbet. Ezért a bolti lágerekben csak minimálisan jelentkezik, azokat 10C körül erjesztik. Azoknál a söröknél amelyeknél nem kívánt ez a plusz hozzáadott íz érdemes alacsonyabb hőmérsékleten erjeszteni. Például egy amerikai IPA/APA-nál nem az élesztő a főszereplő. Ezeket 17-18C-on teljesen semlegesre lehet erjeszteni egy semleges élesztővel élesztővel. 24C-on szinte minden élesztő hozzáad a sörhöz egy rá jellemző karaktert. Ez lehet gyümölcsös, fűszeres banános. A sok észter már egyenesen bántó is lehet sok esetekben. Alkoholos/hígítós mellékízek is megjelenhetnek a kozmaolajoktól. Ez mind élesztő függő. A belga élesztők például jobban bírják a meleget, de elképzelhető, hogy utána hosszabb ideig kell kondicionálni a sört.
Ki kell próbálni így is úgy is és kiderül, hogy a te ízlésedhez, sörfogyasztási szokásodhoz melyik eljárás illik a legjobban. Én alacsony hőmérsékleten kezdek erjeszteni és 3-4 nap múlva enyhén megemelem hogy teljesen leerjedjen és gyorsabban kondicionálódjon. Mármint amikor a semlegesség a célom.
Ez majdnem egy cikk lett. :)

jó sört nekem 2014.12.10. 11:10:59

Majdnem! :) Köszönöm. Vasárnap főzök egy gose-t. Pont jól jött a hozzászólásod mert így biztos, hogy alacsonyabb hőfokon fogom leerjeszteni! :)

acerola · http://sorforum.blog.hu/ 2014.12.13. 18:39:45

@jó sört nekem: Sok szerencsét a sörfőzéshez. Jól hangzik a terved. Ennél a sörnél talán most nem fontos, de mindig nézd meg az élesztő optimális erjesztési hőmérsékletét.

jó sört nekem 2014.12.15. 13:48:18

acerola: esetleg rendelésre csinálnál nekem egyet? :)

acerola · http://sorforum.blog.hu/ 2014.12.15. 23:55:15

@jó sört nekem: Nem szeretnék ilyesmivel foglalkozni, de segítek, ha elakadtál valamiben. Egyébként meg vehetsz készen Olasznál. olaszsped.com/index.php?main_page=product_info&cPath=2_23&products_id=486

mrtrent1 2016.10.21. 10:02:59

Szia! Közeljövőben tervezem én is sörhűtő építését. Főleg nyáron segítene ki... Kérdésem lenne, hogy Neked ez a konstrukció (6 fm 12 mm-es cső) mekkora sörmennyiségeket szokott lehűteni? 20-30L?
Illetve nem gondolkodtál az ellenáramú hűtőben?
Köszönöm

acerola · http://sorforum.blog.hu/ 2016.10.21. 11:09:15

@mrtrent1: Mostanában ritkán használom. Gyakrabban no chill-ezek. Szerintem akármekkora mennyiséget lehűthetsz vele. A kérdés a sebességen van. A cikkben említett adatok 15-20l-re vonatkoznak.
Az ellenáramú hűtés fel sem merült bennem. Kevés a helyem a lakásban és sokkal problémásabbnak érzem a takarítását.
süti beállítások módosítása