Az előző cikkben sört főztünk egy fazékban. Most a palackozás kerül sorra.
Az otthon készített házisör pont olyan szénsavas mint a bolti sör. Ezt úgy érjük el, hogy palackozáskor a teljesen leerjedt sörhöz cukrot adagolunk. A pezsgőhöz hasonlóan ez a cukor tovább erjed a palackban és az erjedés közben keletkező széndioxid fogja a sör szénsavasságát biztosítani.
Minden stílushoz van egy szénsav mennyiség, ami jól áll az adott sörnek. Például egy malátásabb komplexebb sörben a kisebb szénsav mennyiség hagyja érvényesülni a sör ízét. Egy száraz kisebb testű sörnél pedig nagyon frissítő és komplexitás növelő tud lenni az erős pezsgés.
Extrém esetekben egy palackos sör lehet teljesen szénsavmentes, vagy épp ellenkezőleg futhat, esetleg fel is robbanhat. Ezek a hibákat azonban legtöbbször technológiai problémák okozzák. Kevés egészséges élesztő a palackban vagy túl sok erjeszthető maradék cukor a palackozás előtt.
Mennyi cukor is kell?
Használjunk, annyit, ahogy mi szeretjük a sört. Ha először csinálunk egy stílust, akkor nagy segítség a cukormennyiség belövéséhez egy kalkulátort. Például ez.
A kalkulátornál ki kell választani a sör stílusát, a mennyiséget és a sör jelenlegi hőmérsékletét. Egy gombnyomásra megkapjuk összesen mennyi cukor kell a sörünkbe. Mivel tipikusan kristálycukrot használunk az eredmények közül a második érték (Cane/Beet Sugar) érint minket.
Hogy mit és hogyan számol a kalkulátor azt jobban is ki lehetne fejteni, most csak a hőmérsékletre térnék ki. A hőmérsékletet azért kell megadni, mert a sörünk már ilyenkor is tartalmaz a főerjedésből maradék széndioxidot. A sör hőmérséklete befolyásolja, hogy mennyi marad ebből oldatban. A kalkulátor ezt a mennyiséget is beleszámolja. Azaz, ha hidegebben volt a sörünk palackozás előtt, akkor kevesebb cukrot kell használnunk, mert már eleve egy kicsit több széndioxid van benne.
Hogy adagoljuk a cukrot a gyakorlatban?
Egy fél literes sörre átszámolva stílustól és hőmérséklettől függően 1,5 - 5 g cukrot fogunk kapni. Hogyan tudjuk tized grammra kimérni ezt a mennyiséget házi körülmények között? Több megoldás is létezik.
- Nagyobb mennyiségű cukrot már jobban tudunk mérni konyhai mérlegen. Keverjük be a cukrot tehát egyszerre. Ehhez azonban át kell fejtenünk palackozás előtt az összes sört egy másik vödörbe, hogy a cukor jól elkeveredjen az élesztő felkavarodása nélkül.
- Palackonként adagoljuk a cukrot. Az üvegekbe előre lemért cukrot teszünk a sör beengedése előtt. Ezt mérhetjük ékszerész mérleggel vagy kanállal. Az előbbi kicsit lassú és eszközigényes. Az utóbbi pedig elég pontatlan.
- Adagoljuk úgy a cukrot amit pontosan és gyorsan tudunk mérni. A legegyszerűbb megfejtés erre, hogy oldjuk fel a cukrot vízben és adagoljuk fecskendővel.
Lustaságból és a kevesebb mozgatás elvét követve az első megoldást csak ritkán szoktam használni. A második megoldást gyakran alkalmaztam precíziós mérleggel. Teáskanállal, vagy speciális adagoló kanállal. Mostanában viszont szinte mindig a harmadik módszert alkalmazom.
Palackozó cukor adagolása folyadékban feloldva
Folyadékot mérni sokkal egyszerűbb mint kristálycukrot. A kristálycukornál a púpos és a lapos kanál sem pontos fogalom. Egymás után fél gramm különbségek lehetnek az ugyanúgy kimért adagok között. Ugyanez nem probléma folyadék mérésénél. Már kanállal is sokkal kisebb az eltérés, fecskendővel mérve pedig nagyon pontos.
Az arányokat úgy szoktam kalkulálni, hogy először meghatározom a víz mennyiségét. Egy olyan fecskendőt használok, amibe kényelmesen belefér 6ml folyadék. Ez egy elég praktikus mennyiség. Ha a fél literes üvegbe 6ml folyadék kell a 3 decis sörösüvegbe pont 4ml. Mindkettő jól mérhető. Érdemes kicsit több cukros vizet bekeverni mint amennyi összesen kell. Például 12 liter sörhöz 15 literrel számolok. Összesen tehát 6*2*15 = 180ml folyadékra lesz szükségem. Egy befőttes üvegen kijelölöm ezt a mennyiséget. Az üres üvegbe belemérem a kalkulátor által kidobott cukor mennyiséget (15 literre) és felengedem vízzel a jelölésig.
Példák:
- 3g / fél liter mennyiségnél 90g cukrot kell 180ml-ig felengedni vízzel
- 4g / fél liter mennyiségnél 120g cukrot kell 180ml-ig felengedni vízzel
Befőttes üvegben mikróban fel lehet melegíteni túlhevülés lehetősége miatt biztonságosabb egy edényben felforralni. Visszahűtés után használhatjuk is. Az üres sörösüvegekbe kimérjük a cukoroldatot, erre engedjük a sört. Lezárás után 1-2 hétig szobahőmérsékleten tartjuk az üvegeket. Ezalatt megtörténik a másoderjedés és a bubi belekerül az üvegbe. Hát így.
Ezekre figyeljünk:
- A cukrot a vízzel együtt forraljuk fel a jobb oldhatóság és a fertőzések elkerülésére miatt.
- A fecskendőt is fertőtlenítsük, például forró vízzel.
- Az adagolásnál hűtsük le annyira, hogy munka közben ne égessük meg magunkat.
Kérdésed, megjegyzésed van? Írd meg kommentben!