Sört főzni nem is olyan nehéz

Beszélgetés a házi sörfőzésről

Helyezés a házisörfőző versenyen

2015. március 17. acerola

Vasárnap részt vettem a versenyen az Élesztőben. Jó hangulatban telt el a várakozás. Nagyon sok emberrel találkoztam és jókat beszélgettünk. Megérte várakozni, mert sikerült második helyet elérnem a savanyú sörök kategóriájában a Berliner Weisse típusú sörömmel.img_1321_1.jpg

Nagyon jónak tartom ezt a versenysorozatot. Második alkalommal neveztem. Sok érdekes sörtípust próbáltam ki, amit magamtól nem főztem volna le. Egy ideig elmerültem a savanyú sörök világában is. Végigkóstoltam az elérhető söröket. Tervezgettem és elolvastam mindent infót, amire ráakadtam a témában. Végül a Berliner Weisse típus ragadott meg legjobban. Amúgy is a könnyebb ivósörök felé hajlok. Egy jól elkészített Berliner Weisse pont ezt tudja. Könnyed nyári savanykás limonádé szerű üdítő sör. Ez az egyetlen sör amit másodszorra is lefőztem a versenyre. Az első verzióhoz maláta héjról szaporított baktérium koktélt használtam. Több törzset is elindítottam és a legtisztább illatú került végül a sörlébe. Sajnos azonban az első kísérlet valahogy még sem sikerült. A sörnek nagyon rossz lett a szaga és a savanyúság sem érte el a várt mértéket. A második kísérlet (Zweiliner) tudományosabb alapokról indult. Boltól rendelt baktériumtörzzsel kezdtem savanyítást. Amint elértem a megfelelőnek vélt savasságot beleraktam a sörbe az élesztőt. Azért megcsavartam és került bele Brett kultúra is. Így egy tiszta illatról elindulva sikerült megint elég érdekes komplexebb irányba haladni. De szerintem nagyon jól fogyasztható lett a végeredmény. Örülök, hogy nem csak a másik hat induló Berliner Weissét sikerült megelőzni hanem a savanyított sör kategóriában is elértem a második helyet. Úgy is nézhetjük, hogy a verseny legjobb sörétől kaptam csak ki. Persze biztos nagyon jó volt a többi savanyú sör is. A zsűrinek nehéz lehetett a helyzete. Egy viszonylag ismeretlen kategóriában nem lehetett könnyű pontozni.

És hogy csinálok-e máskor is ilyen sört? Egész biztosan.

img_1259.jpg

img_1270.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://sorforum.blog.hu/api/trackback/id/tr157279291

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

LazaB 2015.03.17. 22:26:51

Mi a helyzet a RIS-eddel? Hogy lett 13 pontos?

acerola · http://sorforum.blog.hu/ 2015.03.17. 23:03:13

@LazaB: Hát egyszerűen nem értem. Nem éreztem rajta semmilyen ízhibát. Egy kicsit talán alkoholos volt. De egy 11%-os sörnél ez talán elnézhető. Elég sok maradék testet terveztem hozzá 1.026 lett az FG-je. Ezt ellensúlyozandó egy picit erősebb komlózást kapott. Végigkóstoltattam egy pár emberrel verseny előtt és verseny után is. Pozitív visszajelzéseket kaptam rá. Nagyon kíváncsi leszek mi lesz a bíráló lapokon.
Sokat töprengtem ezen. Végül is arra jutottam, hogy a zsűritagok valószínűleg abban a pillanatban amikor kóstolták hibásnak érezték a sört. Valószínűleg több szerencsétlen véletlen vezethetett ide. Először is előrehozott zsűrizés volt ebben a kategóriában. Nem tudom hogy mikor mozgatták előtte a sört volt-e ideje lenyugodni jó volt-e a hőmérséklete. A második napon pontozott sörök értékelését reálisabbnak éreztem. Erre nem tudom hogy lehet előre felkészülni, lehet hogy hamarabb be kéne gyűjteni a söröket.
A RIS és az IPA kategóriát ép ésszel nem tudom felfogni hogyan lehet korrektül lepontozni. Ilyen intenzív ízekkel könnyen eltelik az ember. Nekem biztos összefolynának a sörök a harmadik után. Nagy lutri tehát hogy hanyadiknak pontozzák a sörödet. Végigültem a két napos pontozói tanfolyamot, de nem éreztem úgy hogy képes lennék verseny helyzetben pontozni. A kezdő pontozók semmiféle támpontot nem kapnak, hogy hogyan pontozzanak. Mekkora hibáért mennyi pontot vonjanak le. Mi az amiért diszkvalifikáljanak egy sört. De nyilván azért vannak minden csoportban tapasztaltabb bírák is.
Azt gondolom egyetlen sört én is be tudnék lőni 5-10 pontra pontosan. Sok sörrel egymás után nem tudom hogy boldogulnék. Felmerült, hogy talán futott a sör. Ezt sem igazán értem. Az üvegeket sütőben fertőtlenítettem. Vagy mindnek kéne futni vagy egyiknek sem. Persze felmerül újból a hőmérsékleti és mozgatási bizonytalanság az előre zsűrizés miatt. Na jól elfilozófálgattam itt, de gondolhatod mennyire bánt, hogy nem kaptam korrekt visszajelzést a sörről. Ebbe a sörbe is beleraktam néhány hét kutató munkát. Biztos nem nyertem volna meg a versenyt vele, de egy erős 30 pontra azért számítottam tőle. Egy verseny mindig lutri. Különböző okokból +-10 pontot teljesen el tudok képzelni. Ezzel a sörrel most nem volt szerencsém. Még jó hogy a másikkal igen.

mrtrent1 2015.03.18. 07:11:15

Gratula a sörödhöz! Bár ezt a stílust nem ismerem, (lehet hogy már kóstoltam...) de nem lehet egyszerű elkészíteni...

Tom Average 2015.03.18. 09:41:12

Szia. Ha 13, akkor az meg volt savanyodva. Lehet, hogy csak pont az az üveg ami a kóstolásra készült.

acerola · http://sorforum.blog.hu/ 2015.03.18. 10:24:35

@Tom Average: Érdekes felvetés. Nem szoktak a söreim véletlenül megsavanyodni. Pláne nem egy 11%-os 60+ IBU-s sör.

personalsanchez 2015.03.18. 11:36:57

A Ris pontozolapokra en is kivancsi vagyok, tobbet vartam tole en is...

acerola · http://sorforum.blog.hu/ 2015.03.24. 09:33:25

Az én pontozó lapomon végül az van, hogy futott. Nem kóstolák meg.

personalsanchez 2015.03.26. 13:03:04

Csak egyet bontottak??
mondjuk ettol fuggetlenul lsztem le kellett volna pontozni, max a megjelenesnel levonnak.
süti beállítások módosítása