Sört főzni nem is olyan nehéz

Beszélgetés a házi sörfőzésről

Otthoni sörfőzésről kezdőknek - linkgyűjtemény

2014. szeptember 06. acerola

Összegyűjtöttem a legjobb házi sörfőzésről szóló magyar nyelvű oldalakat. A célom, hogy erről az oldalról minden fontos link elérhető legyen és folyamatosan frissüljön. Ha valami kimaradt a hozzászólásokban várom.

IMG_20140906_154300.jpgOlvasni valók

  • Cikksorozat a sörfőzésről a sorfozes.info-ról. Nem túl hosszú és egy nagyon jó összefoglaló. Eredetileg itt jelent meg.
  • A serneveles.hu elmerülhetünk a sörfőzésben. Egészen részletes információk vannak az egyes lépésekről. A legteljesebb hazai forrás. Kár hogy nem minden fejezet készült el. Mindenképp érdemes átolvasni az egészet ha komolyabban akarsz a sörfőzéssel foglalkozni. Kell hozzá egy kis idő.
  • sorfozes.info Jó cikkek. Kevésbé áttekinthető, de érdemes belelapozni.
  • elsosor.hu Információk házi sörfőző versenyekről, eseményekről. Az Első Magyar Házisörfőző Egyesület honlapja.
  • sorteka.hu Alapanyag információk. Komló, élesztő és maláta leírások.

Videók

Fórumok

Blogok

Boltok

  • Olasz sörfőző boltja. A legnagyobb választék mindenből. Nagy a bolt, lehet rendelni is.
  • Beerodalom. Sokunk kedvence, mert a belvárosban van. Az alapvető sörfőzési dolgok elérhetők és még sörök is vannak.
  • Házisör.hu. A legrégebbi ilyen bolt. Inkább csak sűrítményes. Abból egész jó választékkal.

 

Írnál cikket vagy üzennél magánban. Itt megteheted.

Hozzászólnál, vitatkoznál, kérdeznél? Bátran tedd meg a kommentben.

A bejegyzés trackback címe:

https://sorforum.blog.hu/api/trackback/id/tr1006675069

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bwing 2016.02.26. 13:23:06

Hú, ide írok egy kommentet, hogy legyen öröm!

2016.07.26. 11:01:15

Receptekről hol érdemes beszélgetni? Nagy vágyam stout főzése, méghozzá egy Guiness-jellegű, lágy és krémes (zabpehely-adalék?), és főként (sok itthon kapható kisüzemi stout-al ellentétben) NEM medvecukros, édeskés, ánizsos ízű receptet keresek, hanem egy enyhén kesernyés, száraz stout-ot. (A medvecukros-ánizsos íztől rosszul vagyok, sajnos nem tudom, hogy "hivatalosan" hogy hívják ezeket, mert barna sörnél is sokszor belefutok - valamiért főzdefeszten is nagyon mennek ezek, számomra ihatatlanok, pedig a Guiness-t és a cseh barna söröket is imádom.)

Szóval érdekel:
- jó stout receptek, meg általában recept tárgyalós netes oldal/közösség
- lehetőleg itthon kapható alapanyagokkal (netes recept keresés, pl. Brewtoad, sokszor ezért nem segít sokat)
- fent leírt stout (+barna sör) ízzel kapcsolatos fogalmi segítség... :) (hogy hívják, amit szeretek?)

Cserébe le fogom írni az eredményeimet, tapasztalataimat.

acerola · http://sorforum.blog.hu/ 2016.07.27. 08:55:28

@Borbíró_Andris: Most éppen nyaralok és jobb esetben is csak edge van a mobilomon ezért kicst nehézkes a kommunikáció. A stoutokhoz pont nem nagyon értek. 2-3 már mögöttem van, de pont nem a száraz fajtából.
- magyar közösség a fentebbi indexes fórum és a facebook csoport. Angolul talán a homebrew talk a legnagyobb. Ezeken a helyeken lehet recepteket is megbeszélni.
- Én mindig olyan receptből indulok ki, ami valakinek bevált. Újságban pl. Byo, könyvben vagy blogon megjelent. Azután az alapanyagokat a hazai választékkal egyeztetem / helyettesítem. Ebben segíthet a hazai közösség.
- azt hiszem a száraz stoutot szereted. Keress rá a guiness clone v. Guiness recipe kifejezésekre.

2016.07.28. 08:47:48

@acerola: Köszi! FB csoport alatt a "Sörfőzés" nevűt érted? Ott nincs nagy élet... Indexen körülnézek. Alapanyagokat illetően valami olyan parametrizálása lenne jó a komlóknak, élesztőknek (talán a gabonákkal kapcsolatban könnyebb a helyzet), ami alapján könnyen lehetne helyettesítőket választani.

Más: zabpehellyel dolgozott már valaki? Sima bolti zabpehely alkalmazható, vagy sörfőző boltok tartanak ilyet? Rozs és köles is érdekel.

acerola · http://sorforum.blog.hu/ 2016.07.28. 08:56:32

@Borbíró_Andris: Melyik facebook oldal? Egy linkgyűjtemény alatt beszélgetünk, itt fel van sorolva minden fontos oldal. Folytassam? :)
Indexes fórumon látni fogod, hogy havonta rendelünk lengyelországból. Onnan komlóból élesztőből szinte minden elérhető. Lehet csatlakozni.
A zabpehely az a bolti zabpehely. Nincs külön sörfőzős.

2016.07.28. 23:00:00

@acerola: ja, oké, bocs! Sikerült egy másikat megtalálnom. :)

SerSegéd 2018.09.10. 21:11:11

További részleteket találtok a Ser Segéd mobil applikációban, melyek hasznosak azoknak akik kezdőként fognak bele a sörfőzésbe. Nem csak az talál az applikációban hasznos, érdekes információt aki belefogna a sörfőzésbe, hanem az is, akit csak picit is, de érdekel, hogy mi is e kedvelt nedű előállításának egyik lehetséges módja.
Facebook: www.facebook.com/serseged/?view_public_for=246928646030045
Google store: play.google.com/store/apps/details?id=com.ex.juhasz87istvan.ss
süti beállítások módosítása