Sört főzni nem is olyan nehéz

Beszélgetés a házi sörfőzésről

Házi sörfőzés, víz bekeverése. Kalkulátor

2014. november 06. acerola

Mit is számolunk?

A korábbi sörfőzésről szóló cikkünkben volt egy példa mennyiség. Például 4kg malátát akarunk 65C-on cefrézni. Mennyi legyen a hozzáadott víz hőmérséklete, hogy végeredményként épp a cefrézési hőmérsékletet kapjuk. Nos erre a problémára készült ez a kalkulátor.
A korábban ismertetett BIAB módszernél az volt a gondom, hogy időnként beleütköztem az edény kapacitásába. A saját felszerelésemmel például 6kg malátánál már nem tudok 10 liter vízzel máslást végezni, mert nem fér el egyszerre. Ezért ebben a kalkulátorban az edények méretét is figyelembe vesszük.
Ha nem jelenik meg a kalkulátor, akkor itt a közvetlen link: http://vezzorder.appspot.com/

Megjegyzések:
  • Ezt a cefrézési módszert, amikor meleg víz felöntésével érjük el a kívánt hőmérsékletet, infúziós cefrézésnek nevezzük.
  • A maláta keményítőjének a csirizesedési hőmérséklete 70C körül van. Ha a felhasznált víz hőmérséklete 70C fölött van, akkor nagyon könnyen formálódnak csomók a vízzel kevert malátával. Ha tehetem 70C alatt maradok. Egyébként marad a két emberes kis mennyiségekben való keverés.
  • A házi sörfőzésnél alkalmazott cefréző víz maláta arány többnyire 2,5-3 l/kg. Elegendő méretű cefréző edénynél az arány akkorára növelhető, hogy a máslást teljesen ki is lehet hagyni. Ebben az esetben egylépcsős BIAB-ról beszélünk.
  • Nem baj, ha a forraló edény kapacitását túllépjük néhány literrel, akkor az extra mennyiséget elkezdhetjük külön edényben forralni. A forralás vége felé keletkezik annyi hely, hogy összeöntsük.
  • A kalkulátor megjegyzi az utoljára beírt adatokat. Ezért például az edények méretét elég lesz egyszer módosítanod.

Ha maradtak benned kérdések tedd fel a kommentben vagy látogasd meg sörfőzési linkgyűjteményünket.

 Screenshot from 2014-11-06 14:08:01.png

A bejegyzés trackback címe:

https://sorforum.blog.hu/api/trackback/id/tr946813101

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása