Sört főzni nem is olyan nehéz

Beszélgetés a házi sörfőzésről

Gyakori kérdésekre válaszok kezdőknek azaz A FAKU.

2018. április 17. Viccctor

 

Sziasztok,

Olyan, de olyan sokszor felmerülnek ugyanazok a kérdések az Első házisörfőző facebook csoportban, hogy itt az ideje egy mezei kérdés-válasz cikknek, amelyel remélhetőleg sok lelkes kezdő házi sörfőző fog hasznos információkkal gyarapodni. Előre szólok, hogy néhány esetben a válaszok szubjektívek lesznek és vannak, akik más módszerekben hisznek vagy más módszereket tapasztaltak -ezek az én gondolataim a dolgokról, ami nem azt jelenti, hogy ez kőbe van vésve, biztosan lesznek eltérő vélemények néhány témában.

Kezdjük hát!

Tartalomjegyzék

1. Nem indult be a kotyogó, valamit rosszul csináltam ?
2. Milyen könyveket szerezzek be ? Honnan tájékozódjak először a sörfőzés részleteiről ?
3. Hány fokon erjesszek ? 
4. Hogyan adjam hozzá a palackozó cukrot és mennyit ? 
5. Jajj Fut a söröm amikor kinyitom, esetleg már fel is robbant az üveg.
6. Mi az a Cold Crash ? Mik az előnyei és hátrányai ? 
7. Recept tervezés, azaz semmit nem ér az OG meg az FG ha nem tudod mi kellett volna, hogy legyen. 
8. Miért nem tudok kupakolni rendesen ?
9. A konzerv sörkészítés lépései
10. Milyen alkatrészek kellenek a kegezéshez ?
11. Receptlelőhelyek 
12. Meddig erjesszek ?
13. Palackozás után hány fokon tartsam a söreimet ?
14. Hol vásároljunk ezt azt ? (Alapanyagok, Csapok, Hordók, Co2, JG catlakozók)
15. Hogyan, mivel fertőtlenítsek ChemiPro vagy Starsan ?
16. Milyen kezdő szettet vegyek ? Kell a 2 vödör ? 
17. Csináljak Startert vagy csak rászórjam ?
18. Hogyan kell hidegkomlózni ?
19. Mi az a Whirlpool ? 
20. Mivel tudom édesíteni a sörömet ?
21. A Hűtő hőmérséklet szabályozása. 
22. llyen olyan online kalkulátorok, táblázatok elérhetőségei, vagy egyéb hasznos információ bázisok
23. Kegben Karbonálás, milyen hőmérsékleten, hány fokon, meddig, hogyan.
24. OG és FG, a fokoló működése
25. Baj ha nem hűtöm le a sörömet gyorsan ? Különböző Hűtési Módszerek
26. Meddig tartható el a roppantott maláta ? 
27. Hogyan tudom a NAV felé bejelenteni a sörfőzést? 
28. Hogyan szűrjem át a forralás után a már lehűtött sörlevet az erjesztő tartályba ?
29. Mi az a First Wort komlózás
30. Mennyi vizet használjak ? 
31. Megakadt az erjedés, hogyan indítsam be újra ?
32. Mi az a Whirlpool komlózás és a Hopstand ?

 1.Nem indult be a kotyogó, valamit rosszul csináltam ?

A mondás az, hogy a kotyogónak sosem hiszünk.

Természetesen lehet, hogy valami gubanc volt az erjedés beindításával, ha például egy olyan hibát vétesz, hogy nagyon magas hőmérsékleten oltottad be a sörlevet és kvázi megölted az élesztőgombákat, vagy ha maga az erjedés nagyon alacsony hőmérsékleten zajlik, és ezért az egész elhúzódik, mert lassabban szaporodnak, kisebb az aktivitásuk...stb De az esetek 99% -ban egyszerűen csak arról van szó, hogy nem zár a vödör teteje rendesen, és ezért nem a kotyogón keresztül távozik a nyomás, hanem valahol máshol.

A vödör áttetsző valamelyest így ellenőrizd, hogy képződőtt-e krausen, azaz a sörlé tetején egy 2-5cm -es hab kell, hogy látszódjon vagy annak a nyoma vödör oldalán: ha a Krausen megvan akkor biztosan zajlott erjedés, és csak valahol ereszt a teteje. Ereszthet a széleken, ha nem nyomkodtad rá jól, ereszthet a kotyogó guminál (ez a gyakoribb), ekkor majd a következő főzésre érdemes beszerezni egy új gumit a vödör tetejéhez. Ereszthet, ha sorjás a kotyogó, nyilván akkor azt meg kell csiszolgatni egy kicsit. Az egész tömíttettségét érdemes a lezáráskor ellenőrizni, ha bent van a kotyogó és van benne folyadék, ekkor, ha bárhol megnyomod a vödör tetejét egészen finoman, mintha egy falevél hullana csak épp rá, akkkor is meg kell emelkednie a kotyogóban lévő folyadék szintnek, ha ez megvan akkor nagy valószínüséggel jó a tömítettség.

Ami nálam még egyszer előfordult, hogy a kotyogó sapkáját rajta hagytam, ami egy kis ellenállást fejt ki a távozó gázokon, tehát nem tud szabadon távozni a nyomás a kotyogón át, ezért magában a vödörben nagyobb lesz a nyomás és bizony, ezt már nem bírta a kotyogó gumim, de ha levettem a sapkát csökkent a nyomás a vödörben, és akkor már szépen zárt a vödör tetején levő gumi, ennélfogva én pl. sosem használom a sapkát a kotyogón azóta.

Végső szóként a lényeg, hogy miért is nem hiszünk a kotyónak végképp: ez pedig, hogy csak a mérésnek hiszünk, tessék megmérni, hogy leerjedt -e a sör -nem akkor erjedt le a sörünk amikor megállt a kotyogó (ha éppen ment), hanem akkor, amikor a mérés ezt bizonyítja, és ez természetesen a NEM beindult kotyógó esetében még fontosabb.

2.Milyen könyveket szerezzek be ? Honnan tájékozódjak előszőr a sörfőzés részleteiről ?

Jópár könyv megjelent már magyar nyelven is, de általánosságban a Greg Hughes féle Házi Sörfőzde című könyvet szoktuk ajánlani mivel ez könnyedén és nagyon olvasmányosan mutatja elég jó részletességgel (viszonylagos pontossággal) a sörfőzés történelmét, lépéseit, az alapanyagokat, és még számtalan receptet is tartalmaz. Kapható az Olasznál is vagy egyéb más helyen pl. Libri. Google a barátod, meg fogod találni.

 

Időzben megjelent az egyesületi könyv is online formában: http://wiki.elsosor.hu/doku.php

Illetve időközben elindult a Csapon Podcast amelyben akár a teljes FAKU részletes kifejtését is meghallgathatod és még sok más egyéb dologról is beszélünk az adásokban, a sörfőző gépektől kezdve a kütyükön át a kegezésig.

3. Hány fokon erjesszek ? 

Baromi egyszerű a válasz: ami meg van adva mint ideális hőmérséklet tartomány az adott élesztőhöz. A zacskóra mindig rá van írva, tessék elolvasni és betartani. Alapesetben azt kijelenthetjük, hogy ha a megadott tartomány felső vége felé esik a hőmérséklet, ahol erjesztesz, akkor gyorsabb lesz várhatóan az erjedés, viszont nem várt mellékízek keletkezhetnek, ha azt túlléped; ha az alsó vége felé, akkor pedig lassabb lesz az erjedés folyamata, akár dupla annyi ideig is tarthat vagy még tovább. De a lényeg, hogy ha egy felső erjesztésü sört csinálsz, amit az esetek 99% -ban készítünk otthon (főleg kezdőként), azok általában a 21-22 fokos szobahőmérsékleten kiválóan és mellék íz termelés nélkül erjesztenek. Nálam sincs semmi faxni, felsőerjesztésű esetében a vödör a lakás egyik szobájában van és kész.

Annyit még mindenképpen érdemes megjegyezni, hogy az erjedés maga hőt termel, szóval 2-3 fokot adjál hozzá ahhoz, mint amennyi a helyiségben a hőmérséklet, mert kb. ez lesz a sörlé tényleges hőmérséklete, és ez ne haladja meg a felső határt, ami az élesztőnek elő van írva..

A lágerezés és különböző erjesztés vezetést kívánó sörtípusok már rég nem a kezdő kategória, így erre nem térek ki.

4. Hogyan adjam hozzá a palackozó cukrot és mennyit ? 

Itt két táborra oszlanak a "hívők": vannak, akik esküsznek arra, hogy palackonként ki kell mérni a cukrot és vannak, akik egyben keverik be; én a második tábor hívőinek sorát erősítem, azaz egyben keverem be, és ezért ezt is fogom itt leírni, mert állítom, hogy ez az egyszerűbb, és tökéletes eredményt szül.

A lényegre szorítkozva a lépések:

  • Ha leerjedt a söröd, fejtsd át egy második vödörbe, úgy hogy az elsődlegesben lévő alulra lesüllyedt
    élesztőből minél kevesebb kerüljön át!
  • Elméletileg itt most van egy viszonylag tiszta, leerjedt sörleved egy másodlagos vödörben, ahol látod is (feltételezve, hogy rendesen beskáláztad a vödrödet), hogy pontosan hány liter sört fogsz palackozni.
  • Számoljuk ki mennyi cukor kell! Milyen sörről beszélünk ? Sokan mindenféle palackozó cukor táblázatokat és kalkulátorokat használnak, szerintem ebben a tekintetben ez annyira egyéni, hogy nem szabad táblázatokra hagyatkozni. Stout 4-5g / Liter, IPA/APA 7-8g / Liter, Lager 9-10g / Liter, indulj ki ebből, csináld meg az elsőt és mivel az, hogy TE mennyire bubisan szereted a sörediet egy totálisan szujektív dolog, én azt mondom, táblázatok helyett inkább próbálkozz, vezess naplót és a tapasztalataid szerint változtass, 3-4 főzés, és tudod majd, hogy neked mi passzol az ízlésedhez. De a fenti megadott értékekkel nem nagyon lőhetsz mellé, kiindulási alapnak jók, csak pontosan mérj és számolj!
  • Szóval, most már megvan a cukormennyiség. Az érthető példa kedvéért tételezzünk fel 20 liter palackozandó IPÁt 8g / liter cukorral. Ott figyel a 20 liter tiszta Ipánk átfejtve a másodlagos vödörben. Fogsz egy mérleget, és 20x8g / 160g cukrot lemérsz, ezt 2-3 deci forróvízben egy pohárban kevergetve feloldod, de tényleg feloldod, amíg nincsnek cukorszemek a pohár alján, majd ezt hozzáöntöd a sörödhöz (nem drámai a 2-3 dl víz higiítás), és óvatosan elkevered, ne habosodjon meg ilyesmi csak simán elkevered,
    hagyod 15-20 percet állni, hogy jól eloszoljon a cukor, és kész, mehet is a palackba ebből a vödörből a remélhetőleg homogénen cukrozott sörlé.

5. Jajj Fut a söröm amikor kinyitom, esetleg már fel is robbant az üveg.

Itt nincs nagy varázslás. 99.9% -ban két oka lehet: Vagy túl sok palackozó cukrot használtál, vagy pedig a söröd még nem erjedt le teljesen, amikor palackoztad és szépen a főerjedés egy része is a palackban történt és a palackozó cukorral együtt ez már túlzott bubimennyiséghez vezetett. Odafigyeléssel és pontos mérésekkel mindkét eset könnyedén elkerülhető. Van az esetek 0.1% -a, amikor valami olyan fertőzés lép fel ami a sör kifutását okozhatja, de erre most itt nem térünk ki, mert nem ez az általános probléma egy kezdőnél, és feltételezzük, hogy a söröd nem fertőződött be.

6. Mi az a Cold Crash ? Mik az előnyei és hátrányai ? 

Cold Crash -nek hívják azt módszert, amikor az erjedés befejezése és a palackozás között lehűtjük 1 fok környékére a sörlevet. Gyakorlatilag berakod a vödröt egy hűtőbe. Ilyenkor az élesztő teljesen lesüllyed és nagyon masszívan összeáll a vödör alján, innen egy nagyon-nagyon tiszta sörlevet lehet átfejteni egy másodlagos vödörbe, ahonnan aztán palackozhatjuk. Én 2-3 napig szoktam cold crash -elni (ha egyáltalán csinálom), mások 4-5 napig vagy akár 1 hétig is bent hagyják 1 fokon a sörlevet. A nyílvánvaló előnye az, hogy nagyon tiszta lesz a söröd, viszont a legnagyobb hátránya, hogy nagyságrendekkel kevesebb élesztő kerül ilyenkor a palackba, és míg Cold Crash nélkül általában 5 nap alatt kész a bubi az üvegben szobahőmérsékleten (Felsőerjesztésü sört feltételezve), Cold crash esetén ez akár 3-4 hétig is eltarthat, mivel egységnyi palackozó cukrot sokkal kevesebb élesztőnek kell "megennie". Kegbe fejtés esetén ez a hátrány nyilván nem hátrány, mivel a kegben nem palackozó cukorral karbonálunk, hanem külső Co2 palackot használva.

Annyit még végezetül hozzátennék, hogy amikor a palackban van már a sör, elkészült a bubi szobahőmérsékleten majd berakod az üvegeket a hidegbe ászokolódni, akkor tulajdonképpen ugyanaz zajlik le mint a Cold Crash -nél a vödörben, tehát szépen összeáll az üveg alján az élesztő és ugyanúgy le tudod önteni róla a tiszta sörlevet. Én személyszerint emiatt nem vagyok nagy híve a Cold Crash -nek, mert a sokkal hosszabb bubiképződési idő mellett nem érzem, hogy bármit nyernék vele, ha ugyanez a folyamat kicsiben igazából az üvegben is le tud zajlani, amit meg úgyis a hidegbe teszel végül.

Kegezés esetén bátran mehet a coldcrash, hiszen ott már nem lesz szükségünk az élesztőre a bubiképzéshez.

 7. Recept tervezés, azaz semmit nem ér az OG meg az FG ha nem tudod mi kellett volna, hogy legyen. 

Lehet csak úgy főzni bele a nagyvilágba, csak nincs semmi értelme. Kiváló recept tervező programok vannak, amelyekbe bepötyögi az ember, hogy milyen/mennyi malátát használsz majd, milyen/mennyi komlót, mikor fogod őket hozzáadni, milyen hőméréskleteketen fogod cefrézni...stb és a végén kiköpi, hogy kb ennyi alkohol fok lesz, ilyen színe lesz, olyan keserű lesz....stb Ha úgy döntesz ez neked túl keserű, vagy más színt szeretnél, akkor egyszerűen módosítod az összetevőket és szépen látod a változást az értékekben.

Azonkívűl, hogy így céltudatosan fogsz sört készíteni, a legfontosabb dolog, hogy tudod mi a cél OG és a cél FG. Az OG (Original Gravity) ugye a söröd beoltáskor mért fajsúlya, ami azt mutatja, hogy mennyivel lett "nehezebb" a víznél a cukor miatt, ha ezt visszatáplálod a programba, akkor ebből a program meg fogja neked állapítani, hogy mennyi az úgynevezett kihozatalod, azaz mennyi cukrot sikerült kinyerned az adott típusú és
mennyiségű malátákból. Ez tulajdonképpen azt mutatja meg, hogy mennyire is hatékony a te cefrézési módszered.

Tegyük fel, hogy mondjuk 70% a kihozatalod: akkor ezt a következő cefrézéskor már beírhatod, hogy 70% kihozatallal számoljon és így egyre és egyre pontosabb terv adatokat fogsz kapni, illetve azt is látod, hogy ha valamiért alacsony a kihozatalod, nem érted el a kívánt OG -t, akkor ott valamit rosszul csinálsz és változtatni, fejleszteni kell. De a legfontosabb, hogy van egy terv FG -d, azaz a Final Gravity, amit el akarsz érni az erjedés végén, mert akkor tudod, hogy elérted a célt, leerjedt a söröd, nem volt hiba az erjedési folyamatban. Sok olyan kérdés, hozzászólás van, hogy „jajjj, megállt 1.018 -on, és nem mozdul”, de ez így, önmagában nem elég információ, mert ez lehet akár a tényleges helyes cél FG is, ha olyan malátákat használtál, olyan hőmérsékleten cefréztél...stb Szóval az OG és az FG értékek csak akkor hordoznak hasznos információt, ha tudod, hogy mi volt a terv, és ehhez képest tudsz dönteni, hogy gond van, vagy minden rendben zajlott.

Néhány program ajánlat a sörtervezéshez: 

BrewFather:  https://web.brewfather.app/
Brewer's Friend: https://www.brewersfriend.com/homebrew/recipe/calculator
BeerSmith: http://beersmith.com/

Én személyszerint a Brewfather -t ajánlom mivel jelenleg ez rendelkezik (2020 Október) a legrészletesebb tervezési lehetőségekkel, tud magyarul, kiváló a webes felülete, a felhőben van mindenm van hozzá Mobil App, mindent elérsz mindenhonnan és sokféle eszközt lehet csatlakoztatni a programhoz naplózni.

8. Miért nem tudok kupakolni rendesen ?

Ha nem oszlopos kupakolód van hanem a karos mint pl. ez: 

Akkor ez nem fog működni rendesen mindenféle száj-kialakítású üveggel. 

Ha állandóan lecsúszik akkor várhatóan ilyesmi szájú üvegeket használsz, pl. Heineken.  Ezt kerülni kell!

Arra kell törekedni, hogy az lentebb látható úgynevezett "Nagy Makkos" szájú üvegeket keress, mert ezzel bármelyik kupakoló tökéletesen működik. Pl. Soproni.

9. A konzerv sörkészítés lépései

Ahogy én csináltam valamikor (nem szentírás, lehet itt-ott másképpen):

20 Literes a feltételezett konzervünk végső sörmennyisége.

  • Fogj kb. 25 liter vizet, tedd bele a vödörbe, és hagyd egy éjszakát szellőzni, hogy "kiszellőzzön" belőle a klór!
  • Töltsd fel egy kis fazekat vízzel, amelyet a gázon elkezdesz takarékon melegíteni!
  • Kinyitod a konzervet, és beleállítod a takarékon melegített fazékba, hogy felmelegedjen az egész, mivel alapvetően nagyon nem viszkózus a koncentrátum a konzervben, de ha melegíted, folyékonyabb lesz és jobban ki tudod önteni majd a végén.
  • Ezzel párhuzamosan elkezdesz melegíteni 5-6 liter vizet, amit a kiszellőztetett félretett vízből nyertél, és ehhez add hozzá a konzervhez ajánlott cukor mennyiséget (általában 1kg és az is rá szokott lenni írva, hogy milyen cukor, de ha nincs akkor használj egyszerű mezei kristálycukrot, semmivel nem lesz jobb a drága ilyen olyan csoda cukrokkal), és szépen oldd fel az egészet.
  • Emelett legyen, mondjuk, már 10 liter szellőztetett víz a vödörben, amiben erjeszteni fogsz; ha feloldódott a cukros víz, öntsd hozzá! (kb. 15-16 liter nél járunk)
  • Majd öntsd hozzá a felmelegített konzerv tartalmát, amennyire csak tudod, az utolsó cseppig! (kb 17-18 liternél járunk)
  • Vizsgáld meg, hogy mennyi van most a vödörben (mindig legyen kevesebb mint ami a cél) és önstd föl a kiszellőztetett vízből annyira, amennyit a konzerv leírása kíván! (esetünkben 20 literre)
  • Keverd el jól az egészet!
  • Mérd meg a sörlé hőmérsékletét, hogy az élesztőnek már kedvező tartományba essen, ha magasabb még, akkor várni kell kicsit, amíg lehűl!
  • Majd add hozzá az élesztőt, simán csak szórd rá eloszlatva!
  • Keverd el az élesztőt, de ne tapadjanak a vödör oldalára!
  • Egy kancsóval jól levegőztesd meg az egészet azaz merítsd bele és öntsd vissza, jó magasról 10-15x!
  • Zárd le, tedd rá a kotyogót, a többit a biológiára bízzuk.


Természetesen minden, amivel hozzáérsz bármihez (konzevrnyitó, a vödör, a lapát, a kancsó, a fazék....stb) legyen elfertőtlenítve rendesen!

10. Milyen alkatrészek kellenek a kegezéshez ?

Ha a téma részletesebben érdekel már elkészült egy külön csak a kegezéssel foglalkozó Corny Keg FAKU

Ez most itt csak egy egyszerű felsorolás.

  • Hűtő
  • ~19 literes Cornelius hordó
  • Gáz és Folyadék oldali Kuplungok a hordóra
  • Co2 Palack
  • Reduktor a Co2 Palackra
  • Sörcsap vagy piknik csap
  • John Guest csatlakozók és csövek
  • Beergun

Hordót a cikk írásakor az Olasznál lehet kapni jó áron, de válogass, figyelj rá, hogy jó állapotú legyen belül és olyan sapkája legyen, amin van túlnyomás szelep (kis gyűrűs izé amit meg tudsz hőzni a sapka közepén). A többi tekintetében a lényeg, hogy elmész a http://gastroquality.hu vagy a http://italtechnika.hu boltjába, ott előadod, hogy mit szeretnél mivel csatlakoztatni, és nagyjából mindent megkapsz a Co2 palackon kívül; Co2 palackot én személy szerint ezeken a helyeken szoktam vásárolni és töltetni is:

http://muszakigazrendeles.hu/termekkategoria/szendioxid/ 
(ingyenes kiszállítás Pest megy területén)

http://hegesztestechnika.net/gazpalackok-es-gaz-toltes

11. Receptlelőhelyek   (Ez egy szó ? :) )Minden egyéb komment nélkül néhány populáris link:

12. Meddig erjesszek ?

Ebből a válaszból balhé lesz, mert elég sok az eltérő nézőpont, de van egy alap tétel ami minden körülmények között igaz: Minimum addig erjessz amíg mérés által bizonyítottan a terv szerint le nem erjedt teljesen

Sokan vannak, akik azt mondják minimum 2 - 3 hét, esetleg 1 hónap, és valóban van néhány sörtípus, ami ezt igényli, de ha egy általános felsőerjesztésű sörröl beszélünk IPA/APA/Stout...stb., nincs szükség ilyen hosszú erjesztési időre. Ha egy felsőerjesztésű erjedésénél minden rendben zajlik, kapott elég oxigént az élesztő, elég élesztőt szórtál rá, megfelelő volt a hőmérésklet, akkor igazából a főerjedés 3-4 napon belül lezajlik; én kb 10 napig szoktam hagyni összesen a vödörben a sőrlevet, azért, mert amikor az élesztő éhes lesz, és már nincs megkajálható cukor, akkor elkezd eltakarítani olyan dolgokat is a sörben, kvázi ráfanyalodik másra cukor hiányában, ami nekünk jó, hogy nem lesz jelen, de semmi szükség arra, hogy 2-3-4 hétig vacakolj vele a vödörben. Ha elérted 10 napon belül a kívánt FG -t, akkor palackozd le, 5 nap szobahőmérséklet a bubinak, és utána irány a hideg ott érik össze a sör rendesen igazából.

13. Palackozás után hány fokon tartsam a söreimet ?

A válasz viszonylag egyszerű, amíg bubit akarsz képezni, addig tárold szobahőmérsékleten, hiszen az élesztőt újra munkára szeretnéd fogni, hogy megkajálja a palackozó cukrot amit hozzáadtál. Amikor várhatóan elkészült a bubi (~5-7 nap, ezt egy esetleges teszt nyitással ellenőrizheted és ilyenkor jön jól ha néhány 0,33 -asat is palakozol, hogy ne menjen sok kárba), akkor pedig irány a hideg és a kondicionálás ami jellemzően kb. 5 fokot jelent, hogy az élesztő az üvegben jól lesüllyedjen, összeálljon az aljára és le tudd szépen önteni róla a sört, amikor megiszod a haverokkal. Minden sör a hidegben gyönyörűen kitisztul végül (kivéve amelyiknek nem is kell),  típustól függően ez csak idő kérdése, de 1-2 hét alatt bíztos.

Megjegyzés: Cold Crash esetén természetesen a bubiképződés időtartama jóval hosszabb, lásd a részletekért az ezzel foglalkozó kérdést.

14. Hol vásároljunk ezt azt ? (Alapanyagok, Csapok, Hordók, Co2, JG csatlakozók)

Simán csak listázva:

Sörfőzési alapanyagok és eszközök: 

 

Kegezéshez kellékek:

Corny Keget az alapanyagokat forgalmazó boltokban lehet kapni de minden egyebet náluk:

http://gastroquality.hu 
http://italtechnika.hu

Co2 Palack:

 

15. Hogyan, mivel fertőtlenítsek ChemiPro vagy Starsan ?

A Chemipro egy tisztítószer, akik csak ezt használják szerencséjük van, hogy nem volt eddig fertőzésük; a Starsan egy kontakt fertőtlenítő szer, azaz csak ráspricceled, érintkezik a felülettel, és megöl mindent. Hagyd megszáradni lehetőség szerint, de nem muszáj, szóval a válasz: Starsan.

 16. Milyen kezdő szettet vegyek ? Kell a 2 vödör ? 

3 féle Brewerm szett van tekintsük ezt kiindulópontnak: 

Alap: 
http://olaszsped.com/index.php?main_page=product_info&cPath=2_15&products_id=10

Plusz: 
http://olaszsped.com/index.php?main_page=product_info&cPath=2_15&products_id=1215

Deluxe:
http://olaszsped.com/index.php?main_page=product_info&cPath=2_15&products_id=9

Nyugodtan vedd meg a Deluxe -ot egyből, mert az 2 vödröt tartalmaz és minden egyebet, amelyekre alapvetően szükséged van; ha az Alap vagy a Plusz szettet vásárolnád, akkor nagyjából a második főzésed alkalmával, amikor mész majd az alapanyagokért, amúgy is meg fogod vásárolni a szettedből hiányzó eszközöket, mert kellenek és hiányoztak az első főzéskor, de akkor drágábban jössz ki végül.

17.Csináljak Startert vagy csak rászórjam ?

A lényeg, hogy ha jól bevált por formájú élesztőkről van szó S-04, S-05, W34/70....stb., akkor a világon semmi szükség starter készítésére, csak simán szórd rá és utána adj neki elég oxigént, hogy tudjon boldogan szaporodni, ha van cukor, van elég oxigén, megfelelő a hőmérséklet és nem döglött az élesztő, akkor semmi baj nem lesz.

Folyékony élesztők esetében más a helyzet, ott már szükség lehet Starterre ha várhatóan a sejtszám nem elegendő de egy kezdő nem valószínű, hogy egy Wyeast csomaggal kezdene, ezért ezt most itt nem tárgyaljuk ki részletesen.

18. Hogyan kell hidegkomlózni ?

Na, ez is egy olyan kérdés, ahol nincs igazán konszenzus, de én azért leírom, hogy én hogyan csinálom, vagy mi a véleményem.

A Hidegkomlózás alapvetően azt jelenti, hogy az erjesztés valamely fázisában adunk hozzá plusz komlót a sörhöz. Ilyenkor már a legnagyobb százalékban íz és illatjegyeket fog a komló hozzáadni a sörhöz, keserűséget pedig nem, vagy csak nagyon kevéssé. (lásd a blog ezt taglaló külön cikkét a témában: http://sorforum.blog.hu/2017/04/05/keserubb_lesz-e_a_sor_a_hidegkomlozastol

Hogyan adjuk hozzá?

Semmiképpen nem kell összekeverni a komlót a sörrel vagy bármi ilyesmi, akárhogy is adjuk hozzá, csak simán vödör kinyit, hozzáad, vödör lezár és kész.
Van, aki csak fogja, kinyitja vödröt és beleszeórja a komlót, van, van aki komlózsákot használ ,ami lehet akár egy megfelelő finomságú harisnya is, vagy az erre a célra gyártott komló zsákocska és különböző egyéb eszközök, amik meggátolják,
hogy még "szutykosabb" legyen a sörlevünk -néhány kapható termék a következő linken: http://olaszsped.com/index.php?main_page=index&cPath=2_26

Abban is megoszlanak a vélemények, hogy mikor adjuk hozzá a hidegkomlót, rögtön az erjesztés elején vagy csak miután lezajlott a főerjedés ? Amennyire én olvastam különböző fórumokat, cikkeket a mérleg nyelve arra billen, hogy a főerjedés lezajlása után érdemes hidegkomlózni (és a saját tapasztalatom is ezt támasztja alá), mivel ha az elején tesszük hozzá, akkor olyan nagy az élesztő aktivitás a vödörben, hogy a számunkra kedvező aroma és illatanyagokat is "kiköhögi" az élesztő a kotyogón keresztül, szóval csökken a hozzáadott íz és aroma ezáltal. A legtisztább az, hogy ha a főerjedés lezajlásának a vége felé, amikor még épp egy kicsit megy a kotyogó, úgy a 4. nap környékén, akkor add hozzá.

Meddig hidegkomlózzuk ? Itt sincs konszenzus, de legalább 3-5 napig azt mondanám, de manapság inkább az az irányvonal, hogy adj hozzá többet, és rövidebb ideig, 2-3 napig csak.

Mennyit adjunk hozzá ? Amennyit csak a pénztárcád enged, én azt mondom :D Ez egy teljesen szubjektiív kérdéskör, ki mennyire szereti a hidegkomlós söröket, én nagyon, szóval akár 100-150g hidegkomlót beleteszek 20 liter sörbe. Nincs erre konkrét válasz, tapasztald ki a saját ízlésed alapján vagy kövesd az adott receptben megadott részleteket és később a tapasztaltak alaján változtass.

19 Mi az a Whirlpool ? 

Örvény :)   

Lényegében arról van szó,, hogy amikor a forralásnak vége, lehűtötted a sörlevet akkor akár a műanyag lapátoddal vagy bármivel, ami el van fertőtlenítve, jól megkevereded középen a sörlevet, majd hirtelen kirántod ezt az eszközt. Ilyenkor lesz egy örvény középen, amit te generáltál és a sörlében lévő lebegő anyagok (komló darabkák pl.) kúp alakban összegyűlnek az edényed aljára és amikor lefejted a vödörbe, ezek a szilárd anyagok szépen ott maradnak, tehát az egész azt segíti elő, hogy lehetőleg minél tisztább sörlevet fejts át forralás után az erjesztő tartályba és kevesebbet szívj a szűréssel ezeáltal: ennyi nem több.

20. Mivel tudom édesíteni a sörömet ?

Előfordulhat néhány sörtípusnál, hogy az édes karakter áll jól neki, pl. Vanilla Stout, Gyömölcsös sörök....stb

A probléma ugye az, hogy a palackban nekünk még kell az élesztő, mivel az fogja csinálni a buborékot, és bizony a palackozó cukrunkat is feldolgozza, tehát nem teheted meg, hogy élesztő mentesen palackozol. (Keg esetében más a helyzet)

Elsősorban, ha csak egy kicsit édesebb sör a cél akkor meg lehet próbálkozni, hogy hosszabb 70 fok feletti hőlépcsőt tartasz cefrézéskor, amikor az Alfa Amiláz az aktív, amely Dextrineket, azaz az élesztő számára nem erjeszthető cukrokat képez a keményítőből. Nekem nemrég sikerült egy 1.019 -es FG -t produkáló sörlevet csinálnom ezzel a módszerrel.

De vannak más nem erjeszthető cukrok, amelyet az élesztő nem dolgoz fel, és így kvázi édesebb lesz tőle a sör; a három leggyakoribb a következő:

  • Laktóz azaz tejcukor. Ezt kiválóan lehet alkalmazni mondjuk egy Milk Stout -ba, de mondjuk egy gyümölcsös sör esetében nem ajánlom mert nagyon erőteljes tejes ízt kölcsönöz a sörnek
  • Xilit. Ez elég semleges ízű anyag, talán egy kicsit mű ízű, azt mondanám, mint egy édesítőszer, de nem veszélyes. A nagyobb gond vele inkább az, hogy ha valaki nincs hozzászokva Xilit fogyasztásához, annak finoman fogalmazva gyakori WC -re járást eredményezhet.
  • Eretriol. Ez hasonló mint a Xilit, de állítólag nem "hajtja meg" az embert a Wikipédia szerint :)


Hogy ezekből mennyit adj hozzá, azt magadnak kell kitapasztalni, én első alkalommal, amikor a Xilitet használtam, 20 üveg sör esetén 5 sörbe semmit nem raktam, 5 sörbe 4g / üveg, 5 sörbe 8g/üveg 5 sörbe pedig 12g/üveg, ebben az esetben végül olyan 6g / üveg lett volna az ideális a kóstolások alapján, de ez csak erre az adott sörre és receptre vonatkozik, próbálkozni kell, nincs aranyszabály.

Van még egy megoldás, amit én elég veszélyesnek tartok házi körülmények között, és egyáltalán nem javaslom, de a teljesség kedvéért azért leírom. Ha direkt túltolod a palackozó cukrot, mondjuk dupla annyit teszel bele, mint amennyi a bubiképződéshez szükséges, ekkor ugye alapból felrobbannának az üvegek, de ha mondjuk mindennap kinyitsz egy üveget tesztelni, és amikor úgy érzed, hogy már elég a bubi mondjuk a 2-3. napon akkor valahogyan pasztörizálnod kell a sört, azaz felmelegíteni 70-75 fok környékére, hogy tulajdonképpen megöld az élesztőt a sörben, és miután elhaláloztak, ugye nem erjesztik tovább a maradék cukrot, az üveg sem robban fel, számodra meg édes marad a sör. Nos, ez nyilvánvalóan veszélyes, mert nehéz belőni pont azt az időpontot, hogy még ne robbanjon fel, de már legyen elég bubi, és mondjuk ha a pasztörizálást pl. egy mosogatógépben végzed, még nem garanacia, hogy minden élesztő tényleg meghal, nem biztos hogy olyannyira átmelegszik, illetve a megnövekedett hőmérséklet miatt is nő a nyomás a palackban, akár a pasztörizálás következtében is robbanhatnak az üvegek. Szóval ezt ne csináljátok!

21. A Hűtő hőmérséklet szabályozása. 

Végtelenül egyszerű alapelven működik a dolog: Van egy elektronikus hőmérséklet szabályozó eszközöd, amelynek van egy hőmérséklet érzékelője, ezt az érzékelőd bevezeted a hűtó ajtógumiján keresztül a hűtődbe, a Hűtő 230V-os dugója pedig az eletronikus hőmérséklet szabályozón keresztül van így vagy úgy átvezetve. Amikor elérte a hűtő beáílltott hőmérsékletet, egyszerűen elveszi a hűtőtől a 230V -ot, azaz kikapcsolja, ha a hőmérséklet újra növeszik, és mondjuk 1 fokkal már meghaladja a célérértéket, akkor újra vissza adja a hűtőnek a 230V-ot. A hűtőt nyílván érdemes teljes teljesítményre tenni, hogy mindig tényleg hűtsön amikor mi szeretnénk.

Dióhéjban ennyi. 

Két átlalánosan elterjedt eszközt használunk. 

  • STC-1000.   Ez az olcsóbbik eszköz, mindent tud, amit kell, de minimális barkácsolási és elektromos felkészültséget igényel az üzembe helyezése.
  • Inkbird ITC-308. Ez egy kicsit drágább, ellenben egy teljesen kész terméket kapunk, nem kell semmit barkácsolni, egyszerűen csak bedugod a hűtőt a konnektorába, bevezeted a szenzort beállítgatod és kész is vagy.

A Hűtő hőmérséklet szabályozása néhány esetben lehet akár Fűtés is, nekem pl. az erkélyen van a hűtőm, így télen fűtöm a hűtőmet. Mindkét fent említett eszköznek van egy fűtő köre is, ami ugye pont fordítva működik, ha lejjebb van a hőmérséklet mint a beállított célérték, akkor a fűtő konnektornak adja vissza a 230V-ot.A hűtő fűtésére kiválóan alkamasak a terrárium és akvárium aljzat fűtőszálak, melyek 100% -osan szigeteltek és csak 35-40 fokra melegednek fel, tehát nem tűzveszélyes, nekem egy ilyen van és télen ez be van vezetve a hűtőbe, és szépen az Inkbird fűtő konnektorába van csatlakoztatva:

https://www.petnet.hu/termek/Hydor_HydroCable_talaj_futokabel_75W-80-811

22. llyen olyan online kalkulátorok, táblázatok elérhetőségei, vagy egyéb hasznos információ bázisok

 A lista nyilván nem teljes, de akár 10 oldalt is lehetne írni ebből, és lehet, hogy néhány esetben nem is a legjobb fellelhető célra mutat, ha tud valaki jobbakat, vagy írjak még hozzá újabbakat, csak kommenteljétek bátran.

23. Kegben Karbonálás, milyen homérsékleten, hány fokon, meddig, hogyan. 

Erről a témáról szerintem külön könyvek vannak, de ez itt most egy Faku kezdőknek, így ennek megfelelően egy-két hasznos infót írok csak le, amivel el tudsz indulni.

Ugye különböző típusú söröknek más és más mennyiségű bubi áll jól, Egy Stoutnak kevés, egy IPÁnak már több egy Lágernek meg még több. De hacsak nem a két szélső végén lévő söröd van, akkor ki lehet jelenteni, hogy az emberek nagy többsége simán csak 1 Bar / 15 PSI környékére állítja a Co2 Reduktort és kész, nálam is 9 hónapja így van, hozzá se nyúlok. Ha több keged van, és szélsőségesen eltérő bubimennyiséget kívánó söröket csinálsz, akkor nem fogod megúszni a több tagos reduktort, ahol külön köröket csinálhatsz a söröknek és külön állthatod be a nyomás értékeket.

Meddig ?

Én a Slow carbonation híve vagyok, azaz beteszem a hordóba a sört, lezárom, ráeresztem az 1bar -t és kb. 1 hét alatt kész a bubi. Lehetne siettetni Force Carbonation -el ha 2 barra emeled a nyomást, akkor 2 nap alatt kész, de könnyen túlkarbonálhatod ezzel a módszerrel, és csak habot fogsz csapolni. A Sörnek a kegben is ugyanúgy érnie kell a hidegben, mint a palackban, szóval úgysincs értelme 2 nap múlva még annak a sörnek, amit gyorsan karbonáltál. Lehet még jobban durvulni, hogy ha ráereszted a 2 bar-t vagy még többet és még rázod is a hordót gyakran, akkor pár óra alatt bubis lesz a sör, de ennek már végképp semmi értelmét nem látom. :)

Hány fokon ?

Klikk a képre: 

carbonatin-chart.jpg

 A lényeg itt is, mint sok minden másban, hogy próbálkozz és tapasztald ki, tedd 1 barra és onnan mozdulj majd le vagy fel a saját ízlésed szerint., mert az egy dolog, hogy vannak kalkulátorok meg táblázatok, de azt az egyik sem tudja, hogy TE, hogy szereted.

24. OG és FG, a fokoló működése

Maga a fokoló a következőképpen működik, egyszerűen leírva, nem belemenve a tudományos részletekbe: (Nem a Balling -os számolási módszer lesz itt ismertetve, mivel általában nem azt használjuk)

Ha a fokolót sima csapvízbe vízbe teszed szobahőmésékleten, akkor az 1.000 -t fog mutatni.
Ha elkezdesz ebbe a vízbe cukrot szórni és feloldod benne, akkor a víznek megnő a fajsúlya és ha újra megméred, már kicsit meg fog emelkedni a fokoló és mondjuk 1.010 -et fog mutatni.

Amikor a kész vagy a sörfőzéssel, és beoltásra vár és tele van cukorral, beleállítod a fokolót és mondjuk 1.052 -t mutat. Ezt feljegyzed, ez az OG - Original Gravity - A Sör beoltása előtt mért sörlének a fajsúlya.

Amikor leerjedt a söröd, ismét megméred és mondjuk 1.010 -et mutat, hiszen az a sörlé már jóval kevésbé cukros, mivel az élesztő leerjesztette, megkajálta a cukrot az alkohol meg könnyebb a cukornál. Ez az FG - Final Gravity érték - a sörlének az erjedés végén mért fajsúlya.

Egyik információ a másik nélkül semmit sem ér, mivel az alkoholfokot a különbségből számolunk, ahol ugye azt látjuk, hogy mennyi cukor alakult át alkohollá.

Erre van egy könnyed kis matekpélda, és már készen is vagyunk:

(OG-FG)*131 = X%     

Egy tényleges példával: 

OG: 1,058
FG: 1,011

((1,058-1,011)*131= ~6,157%  ABV

Itt egy kalkulátor is erre a célra ha nincs kedved a matekhoz.

https://www.brewersfriend.com/abv-calculator/

25. Baj ha nem hűtöm le a sörömet gyorsan ? Különböző Hűtési Módszerek

Nem, nem baj, nincs semmi dráma, de előbb utóbb úgy is alkalmazni fogsz valamilyen hűtést.

A sör gyors lehűtésének a legfontosabb oka, hogy mivel onnantól kezdve, ahogy a forralás befejeződött és a hül a sörünk, egyre nő a veszélye, hogy megfertőződik valamivel, mielőtt lezárnád a vödörben a kotyogóval. Tehát az a célunk, hogy minél gyorsabban lehűtsük és minél gyorsabban a vödörbe kerüljön a sör, és ezáltal csökkentsük a fertőzésveszélyt. Illetve a másik, hogy ha túl sokáig marad a sörünk meleg mint amit terveztünk akkor a komlózás más aromákat esetlegesen más keserűségi szintet fog eredményezni.

Spirál:

A spirállal igazából 15-20 perc alatt erjesztési hőmérsékletre lehet hozni az előzőleg 100 fokos sörlevet, tulajdonképpen csak simán beledugjuk a forró sörlébe miközben hidegvizet áramoltatunk át a spirálon. Mozgatni kell folyamatosan hogy a sörlével mindenhol érintkezzen.
A Rézspirálos hűtés szépen működik, a legnagyobb hátránya, hogy sokáig nyílt az egyre hülő sörlevünk és ezáltal nagyobb tere van az eseteges fertőzéseknek. Illetve rengeteg vizet elpazarolsz a hűtés során.

A Lemezes Hőcserélő:


Ez már egy sokkal hatékonyabb és kevésbé pazarló módszer, mivel az egyik ágon a hidegvizet a másik ágon a sörlevünket áramoltatjuk át szinte zárt módon, és amint átment a sörlé a hőcserélőn egyből 20-25 fokosan érkezik meg az erjesztőbe. Gyors, és kevésbé adsz teret a fertőzéseknek.

Hátránya, hogy csak akkor szabad használni ha átfejtéskor a komlót ki tudod szűrni nagymértékben a sörléből, vagy hopspidert használtál, mert könnyedén eltömődik. Nehéz tisztán tartani és könnyen fertőzések forrássa lehet.

Az Ellenáramú:

Hasonló elven működik mint a lemezes, ugyanúgy hidegvizet és a sörlevet is áramoltatjuk egymással szemben és azonnal egy lehűtött sörlé folyik ki a hideg oldalon. Előnye, hogy ez kevésbé képes eltömődni és könyebb tisztán tartani a nagyobb járatok miatt de attól még erre is igaz, hogy lehetőség szerint használat elött valahogyan szűrd ki a komlót. A Grainfather -nek ez az alap hűtési módszere és jár is hozzá mint kellék.

Ezt egyébként akár magad is el tudod készíteni otthon, tulajdonképpen egy rézcsövet végig kell dugnod egy slagon és a tömíéteseket csatlakozókat megoldani a ki-bemenetknél.

No Chill:

A no chill módszer, amikor direkt nem hűtik le gyorsan a sört, és mivel a komló így sokkal tovább ázik a sörlében, nyilván más sört fog eredményezni. Ez akár egy éjszakán keresztül is eltarthat, sokan direkt ezt használják. Oda kell figyelni, hogy zárt legyen az eszköz amiben hűtöd, hogy ne fertőződjön be a hosszú hülési szakasz miatt.

26. Meddig tartható el a roppantott maláta ? 

Az általános vélekedés az, hogy használd fel mihamarabb de legkésőbb 1-2 héten belűl, és addig is próbáld meg minél szárazabb helyen tartani. Persze hallottam már szélsőséges eseteket közvetlen ismerőstől, hogy fél éve roppantott malátából főzött és teljesen jó sör lett jó kihozatallal, de neki inkább szerencséje volt szerintem.  Szóval, ha le van roppantva minél hamarabb tessék felhasználni ez a tuti.

27. Hogyan tudom a NAV felé bejelenteni a sörfőzést? 

2020 December elejétől kezdve NEM kell bejelenteni a sörfőzést a NAV felé.

HURRÁ :)

28. Hogyan szűrjem át a forralás után a már lehűtött sörlevet az erjesztő tartályba ? 

Első szabály:

Mindent ami hozzáér már ilyenkor a sörléhez elfertőtlenítesz, még a kezedet is belemártod a starsanba, hiszen ilyenkor a legsérülékenyebb a sörlé a fertőzésekre mivel már lehűtötted, de alkohol tartalma (ami ugyancsak fertőtlenít) még nincsen. Bár a komló is fertőtlenít valamelyest, de távolról sem eléggé és ilyenkor simán befertőződhet a sörlé ha nem vagy elég körültekintő

Miért is szűrjük át ilyenkor a sörlevet ?

Elsősorban nyilván azért, hogy minél tisztább sörlevet kezdjünk el erjeszteni. Alapvetően ha nem szűrnénk át sem volna nagy dráma mivel a komló szépen lesüllyedne az élesztővel az erjesztő aljára, de ha végiggondolod akkor az egy másik recept lesz, hiszen a recept szerint ezen a ponton a komló dolga befejeződik, nem akarjuk még 10-14 napig a sörlevünkben tudni mivel akár kellemetlen mellékízeket is produkálhat.

Mivel szűrjük át ? 

Itt megint sokféle verzió létezik, felsorolok néhány általam jónak vagy rossznak tartott módszert. 
Elsősorban a pelenkás módszert felejtsétek el, ez a létező leghosszabb ideig tartó dolog, az első percben el fog tömődni órákig simogathatod a lapáttal és emiatt a legfertőzésveszélyesebb is.

Lehet használni textil boltban kapható megfelelő finomságú Voila függönyanyagot, esetleg egy harisnyát, néhány próbálkozás után biztosan rálelsz a megfelelő anyagra. Nekem az ezekkel a problémám, hogy vagy tartod végig amíg szűrsz vagy kifeszíted a vödörre vagy csinálsz valami kis állványt, számomra mind elég macerás, ezért én részemről az egyszerűsége és nagyszerűsége miatt a kifejezetten erre a célra kitalált az Olasznál is kapható komlószűrő állványt használom, amit egyszerűen csak ráteszel a vödör tetejére és átcsorgatod rajta a sörlevet, kiválóan el van találva a finomsága az anyagnak, könnyen mosható és a folyamat végén egy száraz komblógombóc marad benne ami jól jelzi, hogy teszi a dolgát.

Link a termékhez: http://olaszsped.com/index.php?main_page=product_info&cPath=2_26&products_id=1054

 

29. Mi az a First Wort komlózás

Nem ritkán receptek azt írják, hogy First Wort komlózás, mit is jelent ez ? 

First wort = első cefre

Ez azt jelenti, hogy amikor az elsődleges cefrézett sörlevet kifejted mondjuk egy vödörbe parkolni (a máslás ideje alatt) már abba beleteszed az adott mennyiségű komlót amit a recept ír és az már benne van amíg a máslás zajlik és szépen dolgozik, majd együtt az elsödleges és a máslott anyag mennek a forralóba. 


30. Mennyi vizet használjak ?

Ez ismét egy olyan dolog amit a saját eszközeiddel neked kell kitapasztalnod, léteznek kalkulátorok amelyekbe a saját eszköz profilodat is betápláhatod és egész pontos adatokat kapsz vissza de nézzünk egy egyszerű példát amivel el tudsz indulni és később 2-3 főzés után nem fogsz semmiféle kalkulátort használni csak csinálod rutinból. 

20 liter a cél ami az erjesztőbe megy a példánkban.

Kezdjük azzal, hogy mondjuk indítsd a cefrézést 3,5x annyi vízzel mint ahány kg. malátád van.
Szóval mondjuk 5kg maláta x 3,5 liter víz = 17,5 Liter víz, kerekítsük ezt 18 -ra a könnyebb számolás kedvéért. Megcsinálod az elsődleges cefrézést, általában elmondhatjuk hogy 1kg maláta kb. 1 liter vizet szív fel, illetve valamennyi el is illan a cefrézés alatt, tételezzük fel, hogy 13 liter jött le az elsődleges cefrézés után egy vödörbe amit parkoltatunk a máslás alatt. (Nincs szabály, főzésenként változhat ez az érték, ezért fontos levenni a levet és mérni és eszerint cselekedni tovább)
Tudjuk hogy 13 liter lett az elsődleges, tudjuk, hogy 20 liter a cél.
Itt fontos tudnunk, hogy a saját eszközünk a forraláskor hány litert forral el adott idő alatt. Tegyük fel hogy 60 perc forralás alatt a mi eszközünk 4 litert forral el.   
13 Liter volt az elsődleges, akkor a máslást kb 11-12 Liter vízzel végezzük (A maláta már megszívta magát az elsődeleges cefrézés alatt, nem fog többet felszívni vagy csak minimálisat, mondhatjuk, hogy a máslóvíz szinte úgy ahogy van vissza fog jönni). Így a máslás után lesz 13 + 11-12 = 24-25 Liter sörlevünk amit elkezdünk forralni és ha kb. 4 liter megy el 60 perc alatt a forraláskor akkor szépen meg fogunk érkezni a 20 literes célhoz. 

Mi van ha jaj több lett mint a cél 20 liter ? Hát ez egy kicsit gond, mert vagy az van, hogy elfogadod, hogy kicsit hígabb lesz a söröd, vagy még tovább forralod 10-15 percet de akkor a komlózási profilod már felborul, szóval ha több a forralás végén az nagyobbik gond mert kevésbé tudod úgy korrigálni, hogy megtartsd az eredeti recept értékeit. 

Mi van ha jaj kevesebb lett mondjuk 18 liter, na ez a kisebbik gond, mert várhatóan ilyenkor a megmért OG túl magas lesz a tervhez képest, és igazából teljesen büntetlenül felhigíthatod plusz 1-2 liter előtte felforralt és lehűtött vízzel, hogy elérd a kitűzött 20 litert és az OG-t.

Szóval inkább alá lőjél egy kicsit mert azt könnyebb a recept sérülése nélkül megoldani mint amikor több marad.  

Aztán persze van amikor épp úgy lett jó az OG hogy 21 liter lett vagy 18 liter lett mert így vagy úgy ingadozott a kihozatalod, akkor meg csak simán hagyd úgy ahogy van.

31. Megakadt az erjedés, hogyan indítsam be újra ?

Mivel a téma már a blogon ki lett fejtve részletesen így csak kérlek klikk a linkre:  Klikk

32. Mi a Whirlpool komlózás és a Hopstand ?

A Whirlpool komlózás egy kicsit félrevezető elnevezés mert otthoni körülmények között a Whirlpool-t általában a hűtés végén (ha spirálozol) vagy éppen a hűtés elején (lemezes, counteflow) alkalmazod. A Lényeg az, hogy ha egy recept azt mondja, hogy Whirlpool 30g komló, akkor azt amikor a forralást befejezted azonnal beleszórod és benne lesz a hűtési folyamat alatt. Néha ezt Flame Off konkózásnak is hívják

A hopstand egy speciális komlózási periódus amikor a sörlevünket hűtését megállítjuk egy adott hőfokon és ott tartjuk X ideig és ekkor szórunk bele komlót. Jellemzően az a lényege, hogy a komlóból már csak aromát nyerjün kki és keserűséget nem vagy csak alig adjon hozzá a sörünkhöz. Hopstand -et általában 80 fok alatt 76-77 fok környékén érdemes csinálni mivel a komlóban lévő alfasav (ami a keserűséget okozza) 80 fok felett képes izomerizálódni azaz kioldódni a sörlevünkbe. Tehát ha mondjk 76 fokon beleszórsz még 50g komlót, megállítod a hűtést és itt tartod 76 fokon percig akkor csodás aromákat fog kapni a sörleved, de elvileg az IBU -t nem bántja csak kicsit. A jó tervező programokban ezt be lehet állítani hogy meddig csinálod a Hopstand -et, hány fokon és ezt is beleszámolja a keserűségbe. Bár azért ennek a pontosság megkérdőjelezhető.

A bejegyzés trackback címe:

https://sorforum.blog.hu/api/trackback/id/tr813835110

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

szeri13 2018.05.15. 18:17:58

szia, egy kérdés. Palackozas utan vartam 3 hetet, de a sornek nincs habja. szensavas, de nulla hab. a palackokat ugyanazon a hőmérsékleten tartottam mint az erjedeskor, szobahomersekleten.

Viccctor 2018.05.15. 20:38:16

Szia, az, hogy egy sörnek mennyi habja van azt nem a szénsavassága határozza meg hanem kismillió egyéb tényező. Pl. általában szoktunk tartani egy 52 fokos 20 perces pihenőt a cefrézés elején mert ez jelentősen befolyásolja a habképződést.

RoliX 2018.05.22. 15:05:10

Szia!
Csak egy kis kiegészítés a nav-os bejelentéshez:
3 féle KN kódot is meg lehet adni, attól függően, hogy miben van tárolva a kész sör.
22030001 - Malátából készült sör, palackban
22030009 - Malátából készült sör, egyéb (legfeljebb 10 literes) tartályban
22030010 - Malátából készült sör, több, mint 10 literes tartályban

Nem tudom, hogy mennyire lényeges, de szerintem érdemes azt a típust beírni, amelyik ténylegesen megtalálható otthon és akkor biztos nem lehet belekötni.

szeman90 2018.06.11. 12:46:07

Üdv! Nem tudtam kitől kérdezhetnék, ezért kérdezek itt. Négy hónapja palackoztam egy strong ale-t. Ma kóstoltam de nagyon fura íze lett. Harsány, keserű íze van, emellett eléggé üres ízű, különösebben aromákat nem lehet érezni benne. Ez már a második erős söröm(10%ABV) aminek ilyen ocsmány íze lett. Normál alkoholtartalmú söröknél nem volt eddig probléma. Mi lehet a baj?

Viccctor 2018.06.11. 12:49:59

@szeman90: Szia, nagy valószínűséggel oxidáció áldozadai lettek a söreid, de a harsány keserűséget okozhatja más egyéb probléma is. Próbáld meg élesztővel együtt kiönteni, lehet, hogy csak lehúzódtak az aromák az élesztővel együtt. Javaslom gyere a sörfőző facebook csoportba, dobd be oda a kérdésed és majd jól megoskodjuk mindannyian: www.facebook.com/groups/elsosor/

szeman90 2018.06.11. 19:12:29

Értem, köszi. Ott is felteszem a kérdést.

ZolPa 2018.07.20. 17:16:29

Sziasztok!
Tudnátok segíteni abban, hogy a Házi Sörfőzde c. (Greg Hughes) könyvben hogyan kell értelmezni az időablakokat?

1. Pl. Bohémiai pilseni (Iható 4-5 hét múlva, Főerjedés: 12°C, Utóerjedés: 4 hét 3°C-on) Ez esetben meddig tartom 12°C-on főerjedés céljából? Ill. mikor palackozom? Az utóérlelés történik 3°C-on palackban?

2. Flandriai vörös ale (Iható >1év múlva, Főerjedés: legalább 4 hét 22°C-on, Utóerjedés: legalább 6 hónap 22°C-on) Ugyanez lenne a kérdés: mikor palackozom? Ill. az utóerjedési hőmérséklet=palackozást követő hőmérséklet?

Előre is köszönöm a válaszokat!

Viccctor 2018.07.20. 17:29:12

@ZolPa: A 12-es pont szerintem megválaszolja a kérdésedet. A főerjedés a vödörben történik igen, az utóerjedés vagy ahogy magyarul szoktuk hívni az ászokolás már a palackban, de természeretesen csak akkor teszed hidegbe ha már kész van a buborék az üvegben. Ezek az erjedési időszakok csak közelítőek sok recept nem is ír ilyesmit, nem kell kötelezően addig csinálni akár figyelmen kívűl is hagyhatod ezt az infót. Mérni kell a sörödet és típustól függően 8-21 napig főerjeszteni, aztán megint csak típustól függően 2-3 héttől akár 1 évig is lehet ászokolni. Kóstolgatni kell így tapasztalsz.

ZolPa 2019.12.29. 12:21:51

Sziasztok!

Egy kérdés a 4. ponthoz: A palackozó cukorból menyi alkohol keletkezik az erjedést követően? (pl. 10g/l cukorral számolva -> 0.01x105x1.25=1.31% ABV?)

Köszi a segítséget!

Viccctor 2019.12.29. 20:52:24

@ZolPa: Szia. Igazából elhanyagolható. Nem szoktuk számolni, 0,2-0,3% körüli. Az egész mérési hibahatáron belül van kb.

rekspeiler 2021.02.12. 16:58:10

Sziasztok,
Meddig tartható el a NEM roppantott maláta?
Roppantásról kevés szó esik. Pl Lehet e terménydarálóval eredményesen roppantani(vagy másmilyen darálóval)? Vagy az már túl apróra darál?
süti beállítások módosítása