Sört főzni nem is olyan nehéz

Beszélgetés a házi sörfőzésről

Egyszerű házi sörfőzés disznótoros eszközökkel, "Aba Ale" recept

2017. február 07. acerola

Hogy miért pont disznótoros eszközökkel főzünk ma sört? Mondhatnám azt, hogy ez az otthoni eszközökkel sorozat. Volt már konyhai eszközökkel kis mennyiség, most a disznótoros üsttel nagy mennyiség jön. De valójában mióta megcsináltam a legelső - akkor még sűrítményből készült - sörömet, azóta szemezgetek édesapámék nagy abáló üstjével. Minden egyes disznótor után megfogadtam, hogy egyszer ki kéne próbálni mint sörfőző berendezést. Azután egyszer végre eljött a nagy nap.

img_20160725_155848_kicsi.jpg

Mai történetünk főszereplője

Ez a sör igazából nem nekem készült, hanem bátyámnak így az ő elvárása alapján alakult a recept is. Csináltunk már korábban jó komlós amerikai típusú sört. Most az volt a kérés, hogy valamivel könnyebben fogyasztható, jobban csúszó, kevésbé komlós sört csináljunk. Így egy amerikai cream ale stílus ihlette receptet sikerült összerakni. Ezt a stílust azért is éreztem ideillőnek, mert jó adag termény is figyel a szülői házban. A hazai földeken termelt gabona receptbe keverése ad az egészhez valami izgalmas helyi jelleget a sörhöz. A cream ale stílusnak pedig a segédanyagok (malátázatlan gabona) használata az egyik jellemzője.

Aba Ale recept

OG: 1,046, FG: 1,007, alk: 5%, IBU:18, SRM: 2

Hozzávalók 32 literhez

  • pilzeni maláta 5kg, 72%
  • carapils maláta 0,5kg 7%
  • árpa dara 1,5kg 21%

Komlók

  • Magnum 12g 60 perc
  • Saaz 20g 30 perc
  • Saaz 30g 0 perc

Élesztő: 2 csomag MJ Californian Lager

A főzést a legegyszerűbben akartuk elvégezni. Beszereztem külön erre a célra egy megfelelő lyukméretű 1,5mx1,5m-es függönydarabot. Valamint két darab 20l-es műanyag kannát is hazavittem a No chill-es hűtéshez. Az abáláshoz használt 50l-es zománcos üstöt jól kimostuk, hogy biztosan ne maradjon benne semmi zsír. Korábbi beszámolók alapján felkészültem rá, hogy a forralás közben a nagy felület miatt nagy lesz a párolgás. Ennek megfelelően nagyon sok vízzel készültem elkészíteni a sört.

Az üstházban a melegítés gázégővel történt. 42 liter vizet 71C-ra melegítettem. Ezután csipeszek segítségével rögzítettük a függönyt az üstben. Majd először a darált árpát kevertem be, hogy az árpa a picit magasabb hőmérsékleten jól csirizesedjen és a keményítő tartalma hozzáférhető legyen az enzimeknek. Ezután a roppantott maláta került az üstbe. A bekeverés végén nagyjából elértünk a megcélzott 68C-ot. Az üstöt keresztbe rakott lécek és törölközők segítségével letakartuk.

img_20160327_154959_kicsi.jpg

Tudományos igényességű vízmérés az előre bejelölt léccel

img_20160327_164051_kicsi.jpg

 Maláta bekeverve

 A cefrézés során a hőmérséklet meredeken zuhant a kinti hideg hőmérséklet következtében. Nem számítottam ilyen mértékű esésre. A melegítést egy darabig halogattam, mert féltem, hogy az üstház oldalához érő függöny esetleg megolvad a melegtől. Azután majd 10 C-os csökkenésnél csak begyújtottuk a gázégőt a legalacsonyabb fokozatra állítva. Folyamatos kevergetés közben a hőmérséklet emelkedett és visszaértünk a megcélzott 68C-ra. A függöny sem került veszélybe, az üstház teteje éppen hogy csak megmelegedett.

img_20160327_173615_kicsi.jpg

Rohamosan csökkenő hőmérséklet

A cefrézés kb 1 órán keresztül tartott. A cukrosodás jól haladt. Ezt refraktométerrel párszor ellenőriztem menet közben. Ezután kiemeltük a függönyt és a lángot a legmagasabb fokozatra állítva elkezdtük a forralást. A malátát egy vödörbe átemelve 2 alkalommal 6-6 liter 72C-os vízzel még átkavartuk és leszűrtük, kimosva ezekkel a maradék cukrot a malátából. Az így előállt máslólé is ment a forraló üstbe.

Ezt követően nem volt sok esemény. A komlókat a forrás elindulása után a megfelelő időben adagoltuk. A 0 perces komlót a két kannába egyenletesen elosztottuk és rámertük a 60 perces forralás végével egyenletesen elosztva a sörlevet. Az egész folyamat viszonylag jól haladt. Az idő jól telt, néhány barátunkkal beszélgettünk, söröztünk a kemencében kenyérlángost sütöttünk.

img_20160327_190356_kicsi.jpg

Közben volt időnk kenyérlángost sütni a kemencében.

img_20160327_202825_kicsi.jpg

Kannába töltés

Másnap a lehűlt sörlevet a kannából a kimosott és fertőtlenített erjesztőkbe fejtettük át. Beélesztőztük és kezdődhetett az erjesztés a ház egy hűvösebb pontján. Ezután egy kicsit lassabban haladtak a dolgok. Párszor rákérdeztem, hogy hogy áll a sör és egyszer csak sikerült palackoznia bátyámnak. Ez a folyamat egyébként a minimál költségvetésű kalapácsos kupakolójával nem is egyszerű, de ha jól emlékszem most nem tört el egy üveget sem palackozás közben.

A tavaszi sörfőzés után valamikor nyáron alkalmam nyílt kóstolni az elkészült művet.

Kóstolási jegyzet: Világos szalma színű, enyhén opálos sör közepes habbal. Illatra visszafogott maláta, semleges enyhén fenolos. Meglepően keserű, jól csúszó száraz sör. A kissé fenolos (erre hiperérzékeny vagyok) íz enyhe erjesztési hibára utal. A sör nem lett teljesen tökéletes, de azért jól iható.

Módosítás: Legközelebb kicsit visszafogom a keserűséget. Talán inkább a 12 IBU-t fogom megcélozni. Ennél a vékony, száraz sörnél nem ellensúlyozza a test a keserűséget kellően.

Nem a recepten, hanem az erjesztésvezetésen csúszott el valami. Talán túl sokáig volt az erjesztőben vagy talán nem volt az erjesztő mosása/fertőtlenítése elég gondos. A főzés egyszerű volt és egy jó emlék marad. Aki az ismerősénél családjánál hozzáfér egy hasonló üstházhoz. Bátran belevághat egy sörfőzésbe vele. A fent leírt recept és eljárás jól iható sört eredményez. Egy vidéki háztartásban szinte minden eszköz megvan hozzá vagy könnyen beszerezhető.

Aki először olvas sörfőzős receptet ajánlom a BIAB és a konyhai eszközös sörfőzés bejegyzéseket, ott jobban elmagyarázom mi miért történik.

A bejegyzés trackback címe:

https://sorforum.blog.hu/api/trackback/id/tr2412181218

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mindenki függ valamitől 2017.02.13. 17:19:16

Mit üzen a web?Heti alkoholos hírek, költemények. Jönnek az újak, életjelet mutatnak a régiek, ellentétek mindig lesznek, s ha betámadnak a pomogácsok, felkorbácsolódnak a kedélyek. Szó szót követ, én meg a szavakat, a Heti sajtó egy finom gyűjtés, ...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

BNati 2017.02.20. 11:56:47

Mi is gondolkozunk sörfőzési lehetőségeken, de csak szimpátiából és érdeklődésből. Olyannyira, hogy elkezdtünk nézni a youtubon sörről szóló videókat. Találtunk is egy érdekeset, ha megengeded, megosztom: www.youtube.com/watch?v=pN6svFUL61c

acerola · http://sorforum.blog.hu/ 2017.02.20. 12:53:59

@BNati: Ezt még nem láttam én sem. Köszi. Bár azóta Roland már nincs a Legendánál. Valamint Olaszék is új helyen főzik a sört. Ajánlom egyébként a kezdőknek szóló linkgyűjteményt. Ott is van pár videó meg oldal a sörfőzésről. sorforum.blog.hu/2014/09/06/otthoni_sorfozesrol_kezdoknek_linkgyujtemeny
süti beállítások módosítása